Almanya'da İş Dünyasının Güveni Şubatta Yerinde Saydı
Almanya'da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, şubatta şirketlerin gelecekteki işlerine dair daha iyimser olmasının etkisiyle 85,2 puan ile ocak ayındaki değerini korudu. Bu durum, ekonomik belirsizliklerin devam ettiğine işaret ediyor.
Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), şubat ayı Ifo İş Ortamı Güven Endeksi sonuçlarını, yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla yayımladı. Ocakta 85,2 olan sanayi ve ticarete ilişkin endeks, piyasa beklentisine rağmen 85,8'e yükselmedi ve sabit kaldı.
söz konusu dönemde Ifo Beklentiler Endeksi, 84,3'ten 85,4 puana çıkarken, Mevcut Durum Endeksi ise 86'dan 85'e geriledi. Ifo'nun açıklamasında ise, "Almanya'da şirketler arasındaki şüpheci hava devam ediyor. Ifo iş ortamı endeksi şubat ayında 85,2 puanda kaldı. Şirketler mevcut işlerden biraz daha az memnun." ifadesi yer aldı.
Alman imalat sektöründe güvenin belirli bir toparlanma gösterdiğine dair açıklamada, "İmalat sektöründe mevcut durum daha kötü olarak değerlendirilse de, şirketler önümüzdeki aylar için daha iyimser hale gelmiş durumda. Sipariş alımı ise istikrar kazandı." denildi.
Ifo Başkanı Clemens Fuest, veriye ilişkin değerlendirmesinde, Alman şirketlerinin ekonomiye dair beklentilerinin biraz iyileştiğini belirterek, "Alman ekonomisi işlerin nasıl gelişeceğini görmek için bekliyor." ifadelerini kullandı.
Koalisyon Görüşmeleri Üzerine Beklentiler
ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, endeksle ilgili değerlendirmesinde, "Almanya hala pazar günkü seçim sonuçlarını sindirmeye ve tartışmaya devam ederken, son Ifo endeks verisi ekonominin durgunluk içinde sıkışıp kaldığını gösteriyor." açıklamasında bulundu.
Ayrıca, Almanya'nın ekonomik sorunlarının artık iyi bilinmekte olduğunu vurgulayan Brzeski, kısa vadede ABD'nin olası gümrük vergileri ve artan enerji fiyatlarının ekonomik faaliyetler üzerinde baskı oluşturacağını ön gördüğünü belirtti. Jeopolitik gerilimler ve ABD yönetiminin Avrupa’daki güvenlik değişikliklerinin de tüketici harcamaları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu.
Brzeski, "Bu nedenle, tüm gözler şimdi bir ilerleme ve en azından bir güven artışı umuduyla yaklaşan koalisyon görüşmelerinde olacak." diyerek sözlerini noktaladı.