2021 yılında en çok merak edilen konulardan biri de 4b sigorta branşına mensup işçilerin işsizlik maaşı alıp almadığı. 2021 yılına kadar kendi adlarına çalışan işadamları ve Bağkur sigortası kapsamındakiler işsizlik maaşı alamıyordu.2018 yılında hayata geçirilen Ahilik Fonu'nun satın alınmasıyla, Bağkur bölgesindeki sigortalılar uygulama ile sigorta primi ödeyebilecek ve işsizlik ödeneği alabilecektir.İşsizlik ödeneği hakkında merak edilenler
İşsizlik maaşı
Hepimizin bildiği gibi SGK bünyesinde çalışanlar işten ayrılmaları halinde işsizlik maaşı alabilmektedir. İşsizlik maaşı alan kişilerin 3 yıllık süre içerisinde en az 600 gün sigorta primi ödemesi ve 120 gün çalışmış olması gerekmektedir. SSK'ya bağlı işsizlere sağlanan işsizlik ödeneği Bağkur Sigorta Şubesi üyeleri için geçersizdir.
2021 yılında Bağkur'daki işçilerin ve insanların işsizlik maaşı alıp alamayacağı sorusu bir kez daha su yüzüne çıktı. Çünkü işsizlik maaşı konusunda yeni düzenlemeler yapıldı. 2021 yılında kurulması planlanan Ahilik Fonu projesi kapsamında işadamlarına işsizlik ödeneği hakkı verilecek. Ahilik Fonu projesi 2018 yılından beri araştırılan bir sistemdir. Ahilik sistemine geçilmesi ile esnafın primi Ahilik Sandığı adına ödenecek, sanatkârın istifa etmesi halinde prim işsizlik ödeneği olarak iade edilecektir. Ahilik Fonu kapsamında işsizlik sigortası alacaklar, 2024 yılına kadar işsizlik maaşı almayı planlıyor. 2024 yılında işsizlik maaşı almanın nedeni, işsizlik maaşı almanın şartlarından birinin en az 3 yıl prim ödemek olmasıdır.

İşsizlik maaşı alma şartları
Esnaflar en az 3 yıllık süre içerisinde en az 600 gün prim ödemeleri gerekmektedir.Son 4 ay içinde düzenli şekilde 120 gün prim ödemesi yapılmalıEsnaflar için belirtilen en az 3 senelik sigorta primi ödemesi gerektiği için en erken 2024 senesinde işsizlik ödeneği alır.Ahilik Sandığı kapsamında kişilerin 90 günden fazla prim borcu olması halinde, söz konusu işsizlik ödeneği alamaz.Esnaf kişisinin en az 90 günlük prim borcu olması ve iş yerinin kapanmış olması halinde kişilere ödenecek işsizlik maaşı, prim borcundan kesilerek ödenmeye devam eder.
İşsizlik başvrusu nasıl yapılmaktadır?
Kişinin sigortasının bittiği günden itibaren 30 gün içerisnde İşkur’a e-devlet sisteminden başvuru yapılmalıdır.e-devlete girdikten sonra ana sayafan işsizlik ödeneği yazarak çıkan sayfadan işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Açılan sayfada istenilen bilgiler eksiksiz olarak girilmelidir. 30 gün içinde başvurmayan kişiler geciktikleri süre için işsizlik ödeneği alamamaktadır. Sigorta durumu bittiğinde kısa sürede İşkur’a başvurulmalıdır.
https://turkiye.gov.trVergi mükellefi işsiz olan kişiler işsizlik ödeneği başvurusunda Kısa çalışma talep formunu doldurmalıdır.
İşsizlik maaşı primi 2021
2021 senesinde esnaflar ödediği sigorta primleri, esas kazancından %2 sigorta payı ve %1 devlet payı alınmaktadır. esnaftan 57,17 TL alınacak ve devlet havuzuna eklenecek miktar ise 25,29 TL olacak. Esnaflara verilecek işsizlik maaşı son 4 aylık prime bağlı olarak %40’ı hesaplanacak.
İşsizlik ödeneği hesaplama
İşsizlik ödeneği, bir çalışanın bir sosyal güvenlik kurumu kapsamında bir işveren tarafından işten çıkarılması durumunda alabileceği ücret türüdür. İşsizler işsizlik ödeneğine başvuracak ve işsizlik ödeneğinin 2021 kapsamında ne kadar olduğunu ve nasıl hesaplanacağını bilmek isteyecektir.İşsizlik maaşı ödemeleri, çeşitli faktörler değerlendirilerek yıllık olarak ayarlanmaktadır. İşsizler de bu düzenlemeler kapsamında işsizlik maaşı alabilecekler. SGK'nın sigorta kollarından birinde çalışan işsizler için işsizlik maaşı hesaplama adımları aşağıdaki gibidir:SGK üzerinden çalışan işçinin son 4 aylık prim miktarından hesaplama yapılmaktadır. 4 aylık primlerin hesaplaması günlük işsizlik maaşı tutarı ile günlük ortalama brüt kazancın %40’ı kadar işsizlik maaşı verilecektir. İşsizlik maaşının kişilerin çalışırken aldıkları maaşın %80’i kadar olması gerekmektedir.

İşsizlik ödeneği
İşsizlik başvurusu sonrası, onaylanan kişilerin hesabına 1 ay içerisinde işsizlik ödeneği yatmaktadır. Esnaflara 12 aylık süre içerisinde verilmektedir. İşsizlik maaşını bankadan 3 ay boyunca çekmeyen kişilerin paraları geri çekilmektedir. Diğer sigorta kollarına ise şu şekildedir; Son 3 yıl içinde kişinin 600 gün prim ödemesi olan kişiler için 6 ay boyunca,Kişilerin 900 gün prim ödemesi olması halinde 8 ay boyunca,1080 gün prim ödemesi olan kişiler, 10 ay boyunca işsizlik ödeneğinden yararlanabilmektedir.
İşsizlik ödeneği ne zaman kesilmektedir?
İşkur tarafından bulunan işi geçerli bir sebep göstermeden kabul etmeyen kişilerinKayıt dışı çalışan kişiler tespit edildiğindeİşsizlik ödeneği alırken yaşlılık aylığı almaya başalayanlar,İşkur tarafından önerilen eğitimleri geçerli bir sebep göstermeden kabul etmemeİşkur yetkilileri tarafından istenilen belgelerin eksik ve zamanında teslim edilmemesiSigortalı işe giren kişilerin,
Geriye dönük işsizlik ödeneği
Birimi tarafından haksız yere işten çıkarılan veya meşru nedenlerle istifa eden bir kişi, işsizlik döneminde işsizlik ödeneğinin geri ödenmesi için başvurabilir. İŞKUR, geriye dönük işsizlik yardımları ile ilgili soruşturma başlattı.İşverenin SGK'ya bildirdiği kodları araştırmanız gerekmektedir. Kişilerin çalıştıkları kurumlardan alacakları çıkış kodlarının gerçek bir beyan ile SGK'ya iletilmesi gerekmektedir. İşveren SGK'ya yanlış kod gönderirse, kişiler geriye dönük işsizlik ödeneği alamazlar.Bu durumda kişi çalıştığı kuruma karşı dava açabilir. Dava sonucunda davacının haklı olduğu tespit edilirse işsizlik maaşı toplu olarak kişilere iade edilecektir.