DOLAR
38,45 -0,03%
EURO
43,88 0,22%
ALTIN
4.101,28 0,85%
BITCOIN
3.648.879,78 -0,52%

Küresel Piyasalarda Satış Baskısı Sonrası Toparlanma Eğilimi

Küresel piyasalarda tarife müzakereleri ile birlikte satış baskısının ardından iyimserlik hakim oldu.

Yayın Tarihi: 08.04.2025 08:58
Güncelleme Tarihi: 08.04.2025 08:58

Küresel Piyasalarda Satış Baskısı Sonrası Toparlanma Eğilimi

Küresel Piyasalarda Satış Baskısı Sonrası Toparlanma Eğilimi

Küresel piyasalarda, tarife restleşmeleri sonrası yaşanan satış baskısının ardından, müzakere iyimserlikleri etkisini göstermeye başladı. Bu süreçte, ABD'nin korumacı ticaret politikasına yönelik gelişmeler piyasalarda belirleyici olmaya devam ediyor.

Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın tarife adımları, küresel ticaretin belirsizliğini artırıyor. ABD tarifelerinin müzakerelerine yönelik olarak birçok ülke, dün ABD tarafına heyet göndereceğini açıkladı. Bu haber akışı, pay piyasalarında risk algısını bir nebze düşürdü.

Trump, yaptığı açıklamalarda, "Tarifeler kalıcı olabilir. Ancak müzakereler de olmalı. Çünkü tarife dışında başka gereksinimlerimiz var," şeklinde konuştu. Ayrıca, eğer Çin, %34'lük gümrük vergilerini geri çekmezse, %50 ek tarifeler getireceği tehdidini yineledi.

Japonya ile Pozitif İletişim

Trump, Japonya Başbakanı İşiba Şigeru ile yapmış olduğu görüşme sonrası, Japonya'nın ABD ürünlerine daha açık olması gerektiğini ifade etti. Trump, "Japonya'ya neredeyse hiç otomobil satmadık, ancak Japonya bize otomobil satıyor," dedi.

Analistler, Trump'ın tarifelerle ilgili müzakere sürecine daha ılımlı yaklaşabileceği yönündeki söylemlerinin yatırımcıların dikkatini çektiğini belirtti. Fed'in açıklamalarını da takip eden piyasalarda, enflasyon verilerinin önemi artıyor. ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Adriana Kugler, enflasyonu kontrol altında tutmanın Fed'in önceliği olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda, yarın açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri büyük bir dikkatle bekleniyor. Risk algısındaki artış ile birlikte, yatırımcıların Fed'in faiz indirimine yönelik beklentileri değişim gösteriyor; tahminler, yılın ilk faiz indirimlerinin Haziran'da başlayacağı yönünde.

Öte yandan, tahvil faizlerinde de toparlanmalar gözlemleniyor. Şu sıralarda ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 4,15 olduğu, dolar endeksinin ise yüzde 0,5 düşerek 102,9 seviyelerine gerilediği bilgisi paylaşılıyor.

Piyasalardaki Genel Durum

Dün sonuçlanan New York Borsası'nda, Nasdaq endeksi %0,10 değer kazanırken; S&P 500 ve Dow Jones endeksleri sırasıyla %0,23 ve %0,91 oranında düşüş gösterdi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı.

Avrupa borsalarında ise satış baskısı sürerken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile tarifeleri müzakere etmek istediklerini dile getirdi. Eğer bu müzakereler sağlanmazsa, AB'nin karşı tedbirlere hazır olduğu vurgulandı.

Asya borsalarında da benzer bir iyimserlik gözlemleniyor. Japonya'da, Nikkei 225 endeksi %5,1, Güney Kore'de Kospi endeksi %0,1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi %0,6 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi %0,5 oranında yükseldi. Yurt içinde ise BIST 100 endeksi %0,29 değer kazanarak 9.407,17 puanla günü kapattı.

Dolar/TL ise yatay seyirle 37,9890'dan kapanırken, bankalararası piyasada 38,0050 seviyesinden işlem görüyor. Bugün, yurt içinde finansal yatırım araçları ve hazine nakit dengesi takip edilecektir. Yurt dışında ise veri gündemi sakin.

Son olarak, yatırımcılar için önemli seviyeler; BIST 100 endeksi 9.500 ve 9.600 puanın direnç, 9.300 ve 9.200 seviyelerinin ise destek konumunda olduğu aktarılıyor.

Bugün Takip Edilecek Veriler

  • 10.00 Türkiye, mart ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları
  • 17.30 Türkiye, mart ayı hazine nakit dengesi