OECD Raporunda Öne Çıkanlar
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), son yayımladığı Vergi Politikası Reformları 2024 raporunda, işletmeler ve bireyler için vergilerin azaltılmasına yönelik eğilimlerin artık değişim sürecine girdiğini açıkladı. Özellikle salgın sonrası enflasyon dönemi, bu değişimlerin etkilerini daha belirgin hale getirdi.
Hükümetlerin Yeni Yaklaşımları
OECD'ye göre, hükümetler, hane halkları ve işletmeler üzerindeki hayat pahalılığı krizini hafifletmek amacıyla ek kaynak arayışında. Bu bağlamda, daha önce uygulanan vergi indirimleri yerine, vergi arttırma ve taban genişletme gibi daha dengeli stratejilere yönelmeye başladıkları belirtiliyor.
Uzun Vadeli Mali Hedefler
OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Vergi reformları, hane halklarını ve işletmeleri yüksek enflasyon seviyelerine karşı korumak için kritik bir politika aracı olmuştur." dedi. Cormann, mevcut politika yöneliminin gelecekte karşılaşılabilecek ekonomik şoklar ve toplumsal dönüşümlerle başa çıkmak için gereken mali alanı yaratmaya odaklandığını vurguladı.
Özellikle dijitalleşme, yapay zeka, iklim değişikliği, ve nüfusun yaşlanması gibi uzun vadeli yapısal dönüşümlerin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Bu kaymanın devam etmesi gerektiğine inanıyor.