
Hegseth'ten Caydırıcılık Vurgusu
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, komünist Çin'den gelen tehditler ışığında caydırıcılığın, özellikle Filipinler ve çevresinde kritik bir gereklilik olduğunu belirtti.
Filipinler ile Askeri İş Birliği
Hegseth, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile yaptığı görüşmede, ülkenin ihtilaflı sularda çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını takdir etti. Bakan Hegseth, "Güney Çin Denizi veya Batı Filipin Denizi olsun, dostların çatışmayı önlemek ve serbest seyrüseferi sağlamak için güç birliği yapması gerekiyor" dedi.
Güç Yoluyla Barış
Askeri bağların güçlendirilmesine dair açıklamalarda bulunan Hegseth, "Güç yoluyla barış oldukça gerçek bir şeydir" ifadesini kullandı. Marcos ise Hegseth'in Asya'daki ilk ziyaretinin, iki ülkenin de barışı koruma konusundaki kararlılığını pekiştirdiğine dair "çok güçlü bir mesaj" olduğunu dile getirdi.
Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı
Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer alıyor. Çin, 1947'de yayımladığı haritayla bölgenin %80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bu zengin bölgedeki haklarını savunuyor.
Çin'in ihtilaflı adalarda üs inşası ve askeri varlığına karşı çıkanlar arasında, yalnızca bölge ülkeleri değil, ABD de yer alıyor. 2016 yılında Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını hükmetmişti.