Adana'da 'Az Hasarlı' Etiketi Ev Fiyatlarını Yüzde 30 Düşürdü

Adana'da 6 Şubat sonrası 'az hasarlı' damgası konulan konutlar, emsallerine göre ortalama yüzde 30 daha düşük fiyata satılıyor.

Yayın Tarihi: 04.11.2025 10:08
Güncelleme Tarihi: 04.11.2025 10:08

Adana'da 'Az Hasarlı' Etiketi Ev Fiyatlarını Yüzde 30 Düşürdü

Adana'da 'Az Hasarlı' Etiketi Ev Fiyatlarını Sarsıyor

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Adana'da binlerce yapıya verilen 'Az hasarlı' kaydı, konut piyasasında ciddi fiyat baskısı oluşturdu. Emsallerine göre ortalama yüzde 30 daha düşük satışlar kaydediliyor.

Hasar Dağılımı ve Sayısal Veriler

Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ili etkilerken Adana'da deprem sırasında 11 bina yıkıldı. Kent genelinde 3.279 bina ağır hasarlı, 4.949 bina orta hasarlı olarak tespit edildi. Yaklaşık 40 bine yakın bina ise 'Az hasarlı' statüsünde ilan edildi.

Uzman Görüşü: Etiket Korkutuyor, Yapısal Tehlike Yok

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Emlak ve Gayrimenkul İşleri Komisyon Başkanı Atilla Özelköse, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada halk arasındaki 'hasar' ibaresinin tedirginlik yarattığını belirtti. Özelköse, 'Hasar ibaresi insanları çok etkiliyor ancak vatandaşlar hiçbir şekilde korkmamalı' dedi.

Özelköse, 'Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hasarlı binaları zaten yıkıyor. Şu anda 'az hasarlı' ibaresi bulunan binalarda oturmanın herhangi bir sakıncası yok' ifadelerini kullandı ve 'Az hasarlı binalarda hiçbir kolon, kiriş hasarı yok; daha çok sıva, boya çatlağıyla oluşuyor' değerlendirmesini yaptı.

DAİMFED Başkanı, etiketin fiyatlara etkisini vurgulayarak, 'Binalarda hasar durumu fiyatları 3'te 1 etkiledi. 3 yaşında yeni bina 'Az hasarlı' dahi olsa emsallerine oranla yüzde 30 daha az fiyata satılıyor' diye konuştu. Özelköse ayrıca, 'Hasarsız bina ile 'Az hasarlı' bina aslında aynı. Eğer bina gerçekten oturulmayacak durumda olsa 'Hasarlı' denilerek yıkım işlemi yapılırdı' ifadelerini kullandı.

Sonuç: 'Az hasarlı' damgası, yapısal riski olmayan birçok konutun piyasa değerini düşürüyor; yetkili kurumların yıkım kararı vermediği binalarda oturmanın teknik açıdan sakınca olmadığı belirtiliyor.

ADANA’DA 6 ŞUBAT DEPREMLERİ SONRASI BİNLERCE BİNANIN ‘AZ HASARLI’ OLMASI ‘HASARSIZ’ EVLERİN...

ADANA’DA 6 ŞUBAT DEPREMLERİ SONRASI BİNLERCE BİNANIN ‘AZ HASARLI’ OLMASI ‘HASARSIZ’ EVLERİN FİYATLARINI YÜZDE 30 YÜKSELTTİ.

ADANA'DA 6 ŞUBAT DEPREMLERİ SONRASI BİNLERCE BİNANIN ‘AZ HASARLI' OLMASI FİYATLARINI YÜZDE 30...