DOLAR
42,58 -0,04%
EURO
49,55 0,05%
ALTIN
5.765,16 -0,45%
BITCOIN
3.961.710,63 -2,59%

Bosnalı Sırp Lider Dodik'e Gözaltı Kararı: 'Anayasal Düzeni Tehdit Etiyor'

Bosna Hersek Savcılığı, Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik hakkında gözaltı kararı verdi. Dodik, ayrılıkçı söylemlerini sürdürdüğünü açıkladı.

Yayın Tarihi: 12.03.2025 16:51
Güncelleme Tarihi: 12.03.2025 16:51

Bosnalı Sırp Lider Dodik'e Gözaltı Kararı: 'Anayasal Düzeni Tehdit Etiyor'

Bosna Hersek Savcılığı, Milora Dodik, Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı hakkında anayasal düzeni tehdit etmek suçlamasıyla gözaltı kararı verdi. Ayrıca, bu karar RS Başbakanı Radovan Viskovic ve RS Ulusal Meclisi (NSRS) Başkanı Nenad Stevandic için de geçerli.

Dodik'in Açıklamaları ve Tepkiler

Gözaltı kararının ardından Dodik, Viskovic ve Stevandic, Banjaluka'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Dodik, Bosna Hersek'ten ayrılacağına dair iddiaları reddederek, "RS'den hiçbir zaman ayrılmayacağım." dedi. Ayrıca, şu sözlerle iddialarını savundu: "Bugün doğum günüm ve Saraybosna'dan çok güzel bir hediye aldım. Bugün kutlanması gereken asıl şey RS Anayasası'nın yenilenecek olması."

Uluslararası Tepkiler ve Siyasi Gelişmeler

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, gözaltı kararının bölgeyi istikrarsızlaştıracağını vurgulayarak, barışın yanındayız açıklamasında bulundu. Bu gelişmelerin ardından, Dodik, Rusya'dan Avrupa Birliği Barış Gücü Misyonu (EUFOR) için veto talebinde bulunacağını belirtti.

Bosna Hersek Mahkemesi de Dodik'e, yüksek temsilcilik ofisi kararlarına saygı duymadığı gerekçesiyle 1 yıl hapis ve 6 yıl siyasi yasak cezası vermişti. Dodik, bu kararları tanımayacağını ifade etti ve RS polisi tarafından korunacağını belirtti.

Gözaltı kararının ardından yeni bir anayasa taslağı görüşülmek üzere NSRS'de oturum yapılması bekleniyor. Bu taslağın ayrılıkçı maddeler içermesi dikkat çekiyor.

RS Ulusal Meclisi Başkanı Stevandic, yakalama kararının RS Anayasası'na aykırı olduğunu savundu ve meşru müdafaa haklarını kullanacaklarını belirtti. Medyada bu olaylar "darbe" olarak nitelenirken, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, bu kararları iptal etmiş durumda.