DOLAR
34,95 -0,16%
EURO
36,62 0,06%
ALTIN
3.014,51 -0,17%
BITCOIN
3.504.025,69 -0,46%

Güney Çin Denizi İhtilafı Uluslararası Kablo Sistemini Tehdit Ediyor

Güney Çin Denizi’ndeki gerilim, uluslararası kablo sistemine zarar veriyor ve maliyetleri artırıyor.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 15:47
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 15:47

Güney Çin Denizi İhtilafı Uluslararası Kablo Sistemini Tehdit Ediyor

Güney Çin Denizi'ndeki Gerilim ve Kablo Sistemi

Washington Post, Güney Çin Denizi'ndeki artan ihtilafların uluslararası telekomünikasyon kablo sistemini olumsuz etkilediğini bildirdi. Gazeteye göre, deniz altı kablo endüstrisinden elde edilen veriler, bu bölgedeki egemenlik iddialarının Asya'nın internet bağlantısını sağlayan su altı kablo ağında ciddi sorunlara yol açtığını ortaya koyuyor.

Onarımlar ve İnşaat Çalışmalarında Zorluklar

Güney Çin Denizi'ndeki hak talepleri, deniz altı kablolarının onarım ve inşaat süreçlerini aksatmakta ve bu durum maliyetleri artırmaktadır. Endonezyalı Super Sistem şirketinin CEO'su Kelvan Firman, "Çin'in bu sular üzerindeki kontrolünü pekiştirme çabalarının, kablo şirketleri için büyük bir risk oluşturduğunu" ifade etti.

Firman, sözlerine şöyle devam etti: "Sorun, kimsenin ne kadar ileri gidebileceğini bilmemesi. Kim böyle bir riski alır ki?"

Yeniden Yönlendirilen Projeler

ABD'nin yoğun lobicilik çalışmaları sonucu, Amerikan firmaları tarafından finanse edilen üç transpasifik kablo projesi, Güney Çin Denizi'nden kaçınarak Endonezya ve Filipinler çevresinden geçecek şekilde yeniden yönlendirilmektedir. Ancak uzmanlar bu alternatif yolların daha pahalı ve zaman alıcı olduğunu belirtmektedirler.

Uluslararası Telekomünikasyonun Temeli

Araştırma şirketi TeleGeography'e göre, uluslararası internet trafiğinin yüzde 99'undan fazlası, deniz altındaki fiber optik kablolarla taşınmaktadır. Güney Çin Denizi'nin altında en az 11 kablo sisteme ev sahipliği yapmaktadır ve bu ağ, Asya'nın internet merkezlerini dünya ile birleştiren en önemli yapı taşlarından biridir.

Tarihsel Arka Plan ve Anlaşmazlıklar

Güney Çin Denizi, 1947'deki ilk haritayla Çin'in egemenlik iddialarına sahne olmuştur. Çin, bölgenin yüzde 80'inde hak iddia ederken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de bu hakları sorgulamaktadır. Ayrıca, ABD bu durum karşısında, Çin’in askeri varlığını artırmasına karşı çıkmaktadır. Lahey Temyiz Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusu üzerine, bu egemenlik taleplerinin geçersiz olduğuna dair karar vermiştir.