DOLAR
36,03 -0,02%
EURO
37,36 0,03%
ALTIN
3.358,34 -0,12%
BITCOIN
3.447.436,55 -0,59%

İtalya, Arnavutluk'tan 5 Düzensiz Göçmeni Geri Getirdi

İtalya, Arnavutluk'ta taşınan düzensiz göçmenlerden 5'ini geri getirerek, uluslararası anlaşmaların zorluklarıyla yüzleşiyor.

Yayın Tarihi: 29.01.2025 13:25
Güncelleme Tarihi: 29.01.2025 13:25

İtalya, Arnavutluk'tan 5 Düzensiz Göçmeni Geri Getirdi

İtalya'nın Geri Getirdiği Göçmenler

İtalya, Arnavutluk'a götürdüğü 49 düzensiz göçmenden 5'ini geri getirdi. Söz konusu göçmenlerden 4'ünün reşit olmaması ve 1’inin sağlık koşullarının uygun olmaması, bu geri dönüşün temel nedenleri arasında yer alıyor.

Akdeniz'de Kurtarılan Göçmenler

İtalyan donanmasına ait Cassiopea karakol gemisi, Akdeniz'de kurtardığı göçmenleri Arnavutluk'un Şingin (Shengjin) Limanı'na götürmüş, ardından 5 kişiyi yeniden İtalya'ya taşıyarak geri getirmiştir. Şu anda Arnavutluk'taki merkezlerde 44 göçmen bulunuyor; bu kişilerin 36'sı Bangladeşli, 8'i ise Mısırlıdır.

Göçmen Merkezleri ve Geçmiş Olaylar

İtalya, Arnavutluk'ta kurulan göçmen merkezlerine taşıdığı 49 kişilik grup ile birlikte, Ekim 2024'ten bu yana üçüncü düzensiz göçmen grubunu taşımış oldu. Önceki iki grup da Roma Mahkemesi'nin farklı gerekçelere dayanan kararları doğrultusunda İtalya'ya geri gönderilmiştir.

Roma Mahkemesi'nin Kararları

Özellikle Roma Mahkemesi, Ekim 2024'te Arnavutluk'taki merkezlerde göçmenlerin tutulamayacağına karar verdi. Mısır ve Bangladeşli göçmenlerin iltica taleplerinin reddedilmesi durumunda menşei ülkelerine geri gönderilmeleri gerektiğine dikkat çekti. Bu durum, İtalya'nın Arnavutluk'taki göçmen merkezleriyle ilgili karmaşık bir durumu ortaya koyuyor.

İtalya-Arnavutluk Anlaşması ve Eleştiriler

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından imzalanan anlaşma, düzensiz göçmenlerin Arnavutluk'a nakledilmesini ve iltica taleplerinin inceleneceği süre boyunca burada kalmalarını öngörüyor. Bu anlaşma, Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin düzensiz göçmenleri Birlik üyesi olmayan bir ülkeye göndermesini düzenleyen ilk benzer yapı olarak dikkat çekiyor.

Ancak, bu merkezler ve uygulamalar, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor. Onlar, bu durumun 'İtalya'nın parasını sokağa atma' olarak değerlendiriyor.