DOLAR
36,03 -0,01%
EURO
37,34 0,05%
ALTIN
3.349,54 0,15%
BITCOIN
3.456.694,7 -0,86%

KKTC'de Çalıntı Araçların Kamu Hizmetinde Kullanımı Tartışma Yarattı

KKTC'de gümrükte el konulan çalıntı araçların kamu hizmetinde kullanılması, tartışmalara neden oldu.

Yayın Tarihi: 29.01.2025 13:39
Güncelleme Tarihi: 29.01.2025 13:39

KKTC'de Çalıntı Araçların Kamu Hizmetinde Kullanımı Tartışma Yarattı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), gümrükte el konulan çalıntı araçların kamu hizmetlerinde kullanılması çağrışımlara yol açtı. Bu durum, kamuoyunda ve siyasi arenada yoğun eleştirilerle karşılandı.

Çalıntı araçların kamu hizmetinde kullanılmasına karşı çıkan ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), konuyu Cumhuriyet Meclisi'ne taşıyarak itirazlarını dile getirdi. CTP Grup Başkanvekili Sıla Usar İncirli, Meclis'teki konuşmasında, "Bu iddia doğruysa, bu hırsızlığı meşrulaştırmaktan başka bir şey değildir. Bu ülke bu kadar aciz mi?" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, KKTC Maliye Bakanı Özdemir Berova, araçların kamuya kullanımına dair bir yasal sorun olmadığını belirtti. Berova, "Devlet tarafından el konulan araçları devletin ihtiyacı doğrultusunda kullanmak gerekir. Bu araçları ambarda bekletip, çürümesine vesile olamayız. Yapılan işlemlerde hiçbir sıkıntı, hiçbir gayri yasal durum yoktur." diye konuştu.

Berova, ayrıca, ülkeye ithal edilen araçlarda çalıntı sayısının azaltıldığını belirterek, böyle araçların ülkeye gelmemesi için gerekli mevzuat çalışmasının tamamlandığını vurguladı. Ayrıca, bu araçların ihaleyle satışının yapılamayacağının altını çizen Berova, incelemesi tamamlanan 27 aracın Devlet Emlak Malzeme Dairesi’ne devredildiğini aktardı.

KKTC'de bu tartışmaların başlamasına neden olan durum, çoğunlukla İngiltere ve Japonya'dan ithal edilen araçların, ülkeye girişlerinde çalıntı olduğunun tespit edilmesinin ardından gümrükte el konulması olarak ifade ediliyor.