
Macaristan, UCM'den Ayrılma Sürecini Başlatıyor
Macaristan hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) ayrılma kararı aldığını resmen açıkladı. Macaristan Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla durumu kamuoyuna duyurdu.
Çekilme Süreci Perşembe Günü Başlayacak
Hükümetin bu önemli adımını Türkiye'nin son dönemde ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilgili gelişmelerin ardından aldığını belirten Kovacs, Devlet Bakanı Gergely Gulyas'ın açıklamalarına da yer verdi. Gulyas, "Çekilme süreci, Macaristan'ın anayasal ve uluslararası hukuki yükümlülükleri doğrultusunda perşembe günü başlayacak." ifadelerini kullandı.
Roma Statüsü ve Çekilme Süreci
Macaristan, Roma Statüsü'nü 15 Ocak 1999'da imzaladı ve 30 Kasım 2001'de onay belgesini tevdi etti. Roma Statüsü, 1 Temmuz 2002'de yürürlüğe girdi. Roma Statüsü'nün 127. maddesi'ne göre, çekilme işlemi Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'ne yazılı bir bildirimde bulunularak gerçekleştiriliyor; bu bildirimde bir tarih belirtilmediği sürece, çekilme bildiriminin alınmasından bir yıl sonra yürürlüğe giriyor.
Bu madde uyarınca, Macaristan’ın bu bir yıllık süre içerisinde UCM'ye karşı Roma Statüsü'nde yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmesi gerekiyor. Bu yükümlülükler, gerektiğinde tutuklama emirlerini uygulamayı da kapsıyor.
Filipinler'in Deneyimi
Macaristan, UCM'den ayrılma kararını alan ilk ülke değil. Daha önce Filipinler, UCM'nin ülkedeki duruma ilişkin ön soruşturma başlatmasından bir ay sonra, 14 Mart 2018'de Roma Statüsü'nden çekilme niyetini açıklamış ve bu işlemi bir yıl sonra, 16 Mart 2019'da tamamlamıştı. Ancak Filipinler’in çekilmesi, çekilme tarihinden önceki dönemde işlenen suçlara ilişkin yargı yetkisini etkilememişti.
Eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte döneminde, Filipinler'in UCM'den çekilmiş olmasına rağmen, çekilme öncesine ait suçlamalarla ilgili olarak hala UCM'de tutuklu olarak yargılanan isimler bulunmaktadır.