Mamdani'den Küresel Sumud Filosu Yolcularının Alıkonulmasına Tepki

Zohran Mamdani, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan Küresel Sumud Filosu katılımcılarını yasa dışı alıkoymasını kınadı ve derhal serbest bırakılmalarını istedi.

Yayın Tarihi: 04.10.2025 12:35
Güncelleme Tarihi: 04.10.2025 12:35

Mamdani'den Küresel Sumud Filosu Yolcularının Alıkonulmasına Tepki

Mamdani'den Küresel Sumud Filosu Yolcularının Alıkonulmasına Tepki

Demokrat Parti adayı Zohran Mamdani, Gazze'ye insani yardım götüren Küresel Sumud Filosu katılımcılarının İsrail tarafından yasa dışı şekilde alıkonulmasına sert tepki gösterdi ve aktivistlerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Mamdani, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Bu hafta Küresel Sumud Filosu, Gazze'ye hayat kurtaran insani yardımları ulaştırmaya çalıştı ancak aralarında New Yorkluların da bulunduğu 461 kişi, İsrail ordusu tarafından gözaltına alındı. şeklinde bilgi verdi ve alıkonulan aktivistlerin hemen serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Mamdani ayrıca Filistinlilerin kasten aç bırakılmasına son verilmesi çağrısında bulundu.

Küresel Sumud Filosu'na yönelik müdahale

Küresel Sumud Filosu, İsrail'in ablukasını kırmak ve Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla denize açıldı. Filonun 1 Ekim akşamı Gazze sularına yaklaştığı bildirildi. İsrail ordusunun müdahalesinde onlarca tekne ve gemi yasa dışı şekilde ele geçirildi ve yüzlerce yolcu alıkonuldu.

Organizasyon, bugüne kadar Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için toplu şekilde yola çıkan en büyük filo olma özelliğini taşıyor.

Mamdani'nin adaylığı ve seçim hedefi

Demokratların adayı Zohran Mamdani, 4 Kasım'da yapılacak seçimi kazanması halinde New York'un ilk Müslüman ve Güney Asya kökenli belediye başkanı olacak. Mamdani'nin açıklamaları kampanya sürecinde uluslararası insani konulara dikkat çekmeyi sürdürüyor.