Raşeyya Pekmez Festivali: On Binler Umudu Tatlıya Bağladı
Geçen yıl İsrail'in saldırıları nedeniyle düzenlenemeyen Geleneksel Raşeyya Pekmez Festivali, bu yıl yoğun katılımla ve umutla yeniden hayat buldu. Tarihi Raşeyya el-Vadi beldesi, festivalle yeniden yaşamın ve direncin simgesi haline geldi.
Tarihi belde ve kültürel kimlik
Raşeyya el-Vadi, Dürzi ve Hristiyan nüfusun yoğun olduğu, Fransız işgalinden kurtuluş mücadelesinde önemli rol oynayan tarihi bir belde. İçinde barındırdığı İstiklal Kalesi ile ülkenin bağımsızlık sembollerinden biri olan belde, bu yılki festivalle tarihî kimliğini ve köklü direniş ruhunu bir kez daha sergiledi.
Renkli çarşı ve geleneksel tatlar
Raşeyya Belediyesi önünden Raşeyya Meydanı'na uzanan tarihi çarşı boyunca kurulan stantlarda bölge halkı el emeği ürünlerini sundu. Üzüm bağlarından elde edilen kaliteli pekmezler, yöresel ballar, çeşit reçeller, süt ürünleri ve doğal güzellik ürünleri ziyaretçilere görsel ve lezzet şöleni yaşattı. Tüm ürünlerin geleneksel yöntemlerle hazırlanması festivale ayrı bir değer kattı.
Yüzlerce metrelik bayrak ve Dabke coşkusu
Tarihi Raşeyya Çarşısı'nın üstü boydan boya tek parça olarak yüzlerce metrelik Lübnan bayrağı ile kapatıldı. Müzik eşliğinde oynanan Lübnan Dabkesi alana enerji getirdi; kadınlar, gençler ve çocuklar birlikte halaylar çekerek kültürel birlikteliği ön plana çıkardı.
Umudun ve direncin mesajı
Festival, savaşın gölgesinde bile yaşamın direncini ve coşkusunu ortaya koydu. Yoğun katılım gösteren halk, sadece ürünlerini sergilemekle kalmadı; aynı zamanda dayanışma ve mücadele mesajı verdi. On binlerce Lübnanlı festival alanında bir araya gelerek umudu ve yaşam sevincini dünyaya gösterdi.
Organizatörlerin ve katılımcıların sözleri
Abir Naci (organizasyonculardan) AA muhabirine, festivalin İsrail saldırılarının gölgesine rağmen güçlü bir mesaj verdiğini belirtti. Naci'nin ifadeleri: Biz buradayız, biz bu toprağın insanıyız, biz Raşeyya'nın halkıyız. Dünyaya verdiğimiz en önemli mesaj şudur, her gün Lübnan'ın güneyinde yaşanan İsrail’in şiddetine ve saldırılarına rağmen biz burada Cebel eş-Şeyh'in (Hermon) eteklerinde dimdik ayaktayız. Bu topraklar Lübnan'ın ve Arapların topraklarıdır. Burası bizim vatanımız. Bu bizim haritamız, bu bizim toprağımız. Tüm savaşlara rağmen gördüğünüz gibi bu festivalde sevinç, umut ve vatan sevgisi var. Lübnan bayrağıyla süslenen tarihi Raşeyya Çarşısı hem geçmişimizi hem de bugünümüzü simgeliyor. Biz burada kalmaya ve yaşamaya devam edeceğiz.
Naci, festivalin katılım yoğunluğuna dikkat çekerek, Güneyden, kuzeyden, Keservan'dan binlerce insanın Raşeyya'da buluştuğunu ve beldenin Dürziler ile Hristiyanların birlikte yaşama kültürünü yansıttığını vurguladı. Halkın mutluluğa ihtiyacı olduğuna işaret ederek, bugünün bu mutluluğun paylaşımı olduğunu söyledi.
Nizar Muhenna (organizasyonculardan) ise festivalin hem kültürel hem ekonomik açıdan önemine dikkat çekti; yerel üreticilerin ürünlerini tanıtma fırsatı bulduğunu ve Nabatiye ile güneyden gelen ailelerin yanı sıra Lübnan'ın farklı bölgelerinden on binlerin katıldığını belirtti.
Ziyaretçilerden Reca Zehreddin festival havasından memnun olduğunu söyleyerek, Festival çok güzel. Allah düzenleyenlere güç versin. İnşallah Lübnan hep ileriye ve daha iyiye doğru gidecek dedi. Dürzi şeyh Esad Şammut ise Biz savaş istemiyoruz. Sadece birbirimizi sevmek istiyoruz. Lübnan budur işte. Bu festival de bunun en iyi göstergesidir ifadelerini kullandı.
Sonuç
Raşeyya Pekmez Festivali, sadece bir lezzet etkinliği olmaktan öte, Lübnan halkının kültürel mirasını, birlik ve direncini tüm ihtişamıyla ortaya koydu. Geçen yıl iptal edilen festivalin bu yıl yeniden ve coşkuyla gerçekleştirilmesi, bölgenin dayanma gücünün ve umudun güçlü bir simgesi olarak kayda geçti.
İsrail'in Lübnan'a saldırıları nedeniyle geçen yıl düzenlenemeyen Geleneksel Raşeyya Pekmez Festivali, bu yıl coşku ve umutla gerçekleştirildi. Lübnan'ın doğusundaki Beka kentine bağlı, İsrail işgali altındaki Cebel eş-Şeyh (Hermon) Dağı'nın eteklerinde yer alan tarihi Raşeyya el-Vadi beldesi'nde gerçekleşen festivale binlerce kişi katıldı. Raşeyya el-Vadi Belediyesinin önünden başlayarak Raşeyya Meydanı'na uzanan tarihi çarşı boyunca kurulan stantlarda, bölge halkı el emeğiyle hazırladıkları ürünleri sergiledi.