TBMM Genel Kurulu Tekin Bingöl Başkanlığında Toplandı
Genel Kurul açılışı ve Bingöl'ün değerlendirmeleri
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl başkanlığında toplandı. Bingöl, yeni yasama yılına ilişkin değerlendirmelerinde tüm milletvekillerinin daha yapıcı, daha kapsayıcı ve daha adil bir tavırla çalışacağına inandığını belirtti.
Bingöl, Gezi Parkı davası hükümlüsü olup milletvekilliği düşürülen Can Atalay ile ilgili olarak, "Umut ediyorum ki Meclisimiz üzerine düşen görevi yapar ve Can Atalay en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşarak Meclis çalışmalarına katılır." ifadelerini kullandı.
Yeni yasama yılına yönelik hedefleri de paylaşan Bingöl, "Bu yasama döneminde hepimize düşen ortak görev halkın güvenini pekiştirmek, kurumlara olan inancı yeniden tesis etmek ve her bir yurttaşımızın kendisinin bu Meclis'te temsil edildiğini hissetmesini sağlamaktır." diye konuştu.
Meclis Başkanvekili Bingöl, toplantı sırasında üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.
Gündem dışı konuşmalar
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı, İsrail'in Gazze'de iki yıldır sürdürdüğü politikalarına karşı Küresel Sumud Filosu'nun amacını hatırlattı. Yazmacı, insani yardım ulaştırmak için yola çıkan gönüllülerin "ellerinde silah değil, vicdan, umut ve insanlık taşıdıklarını" belirterek İsrail'in bu kez de vicdanları hedef aldığını söyledi.
Yazmacı, gemilerin hukuksuz biçimde durdurulduğunu, gönüllülerin zorla gözaltına alındığını, mallarına el konulduğunu ve kamera ile telefonlarının gasbedildiğini anlattı. Konuşmasında "Uluslararası sularda seyreden sivil gemilere yapılan saldırı açık bir deniz haydutluğudur" ifadelerini kullandı.
Yazmacı sözlerini şöyle sürdürdü: "Sumud Filosu sadece yardım taşıyan gemiler değil, insanlık vicdanının yansımasıydı. Sadece yardım değil, vicdan taşıyorlardı. Bu gemiler Gazze'ye bir damla umut ulaştırmak için yola çıkmışlardı. Uluslararası sularda adeta bir korsan devleti gibi sivil gemilere saldırdılar. Gazze davasına sessiz kalan, zulme ortak olandır. Evet, bugün Sumud Filosu fiziken engellendi ama o gemilerin taşıdığı ruh daha gür şekilde ayaklandı."
DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın serbest bırakılmasını talep etti.
CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, "1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı" kapsamında yaptığı konuşmada meme kanserine dikkat çekti. Yontar, bu hastalıkla mücadelenin sadece bedensel olmadığını; umut, cesaret, yaşam sevgisi ve kararlılıkla sürdürüldüğünü vurguladı ve erken teşhisin önemine işaret ederek gerekli kontrollerin gecikmeden yaptırılmasını tavsiye etti.