ABD'nin yüzde 50 gümrük vergisi Kanada ile gerilimi artırdı
Washington görüşmeleri sonuçsuz kaldı:
ABD ile Kanada arasındaki ticaret müzakereleri Washington DC'de üç gün sürdü ancak bir anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine Washington yönetimi, yaklaşık 20 milyar dolar değerindeki Kanada menşeli mallara yüzde 50 oranında yeni gümrük vergisi uyguladı. Yeni vergiler elektronik, endüstriyel makineler ve süt ürünleri gibi sektörleri kapsıyor ve Kanada'nın ABD'ye ihracatının yaklaşık yüzde 5'ini etkileyecek şekilde tasarlandı.
Uygulanan yeni tarifeler, ABD'nin daha önce çelik, kereste ve otomobillere getirdiği gümrük vergilerine ek olarak devreye girdi. ABD yönetimi, tarifeleri 19 Ağustos'ta bir anlaşma sağlanabilmesi umuduyla üç günlüğüne askıya almıştı; askıya alma süresi sonunda görüşmeler sonuca ulaşmayınca yürürlüğe sokuldu.
ABD'nin gerekçesi ve resmi açıklama:
ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, tartışmalı müzakerelerde Kanada'nın uzlaşı sağlayamadığını ve pazara ilişkin teklifi kabul etmediğini belirtti. Greer, Kanada'nın "bu hafta başında kararlaştırılan şartlar altında ticaret anlaşmasını sonuçlandırmayı reddettiğini" ve "yeni talepleri ve diğer taahhütlerinden geri adım atmasının" daha önce varılan dengeyi bozduğunu dile getirdi.
Kanada'nın yanıtı ve karşılık tedbiri:
Kanada Başbakanı Mark Carney, görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından ABD mallarına "bire bir oranında" karşılık vereceklerini açıkladı. Carney, müzakerecilerin Ottawa'ya dönmelerini talimatlandırdığını ve ABD'nin son dakika değişikliklerini "adil değil, ekonomik açıdan verimsiz" ve herhangi bir anlaşmanın güvenilirliğini zedeleyici olarak nitelendirdiğini söyledi.
Bu gelişme iki ülke ilişkilerindeki gerilimi tırmandırıyor. Trump yönetimi geçtiğimiz yılın başlarında önemli Kanada ithalatlarına tarifeler getirmiş, Ottawa da misilleme yapmıştı. Taraflar Temmuz ayından bu yana yoğun görüşmeler yürütüyordu; ancak son turda uzlaşı sağlanamayınca hem tarifeler hem de karşılıklar devreye girdi.
Ekonomik ve diplomatik sonuçlar önümüzdeki dönemde yakından izlenecek; şirketler kısa vadede tedarik zinciri ve maliyet baskılarını değerlendirirken, iki ülkenin müzakere kanallarının yeniden açılıp açılmayacağı da belirsizliğini koruyor.
ABD BAŞKANI TRUMP VE KANADA BAŞBAKANI MARK CARNEY (ARŞİV)