BEUN'den yapay zekâ hamlesi: iletişim öğrencilerinin okuryazarlığı görev temelli incelenecek
projenin kapsamı ve yöntemi:
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) İletişim Fakültesi akademisyenleri tarafından yürütülen proje, Dr. Mutluhan Çamur ile Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ceylan imzası taşıyor ve TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, İletişim Fakültesi öğrencilerinin yapay zekâ okuryazarlığını görev temelli nitel bir durum çalışması ile ele alacak.
Araştırma, öğrencilerin yapay zekâ araçlarına ilişkin deneyimlerini ve bu araçları uygularken sergiledikleri bilgi ve becerileri karşılaştırmalı olarak incelemeyi hedefliyor. Çalışmada özellikle yapay zekâ destekli içerik üretme, üretilen çıktıları eleştirel biçimde değerlendirme, bilgiyi doğrulama ve etik karar verme pratiklerine odaklanılacak.
araştırmanın odak noktaları:
Görev temelli yaklaşım, öğrencilerin gerçek uygulama süreçlerinde hangi adımları izlediklerini, hangi hatalarla karşılaştıklarını ve hangi stratejileri geliştirdiklerini ayrıntılı şekilde açığa çıkarmayı amaçlıyor. Bu yöntem, yalnızca teorik bilgi düzeyini değil, uygulamada kullanılan becerileri ve karar verme süreçlerini de görünür kılacak.
eğitim süreçlerine yansıyacak çıktılar:
Projeden elde edilecek bulgular doğrultusunda iletişim fakültelerine yönelik ders içerikleri, uygulama örnekleri ve görev temelli öğrenme etkinlikleri için öneriler geliştirilecek. Amaç, öğrencilerin yapay zekâ araçlarını hızlı kullanmanın ötesinde; üretimi sorgulayan, doğrulayan, çıktıları eleştirel bir bakışla değerlendiren ve etik sorumluluk bilinciyle hareket eden bireyler olarak yetişmesini sağlamaktır.
BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, projenin desteklenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek üniversitenin güncel gelişmelere bilimsel bir bakışla yaklaşan çalışmalarını önemsediğini belirtti. Özölçer, yapay zekâ teknolojilerinin iletişim alanında yol açtığı değişimlere dikkat çekerek eğitim süreçlerinde bilinçli ve sorumlu kullanımın önemini vurguladı.
Rektör ayrıca yükseköğretim sisteminin bilimsel üretim kapasitesinin güçlenmesine katkılarından dolayı Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ile kurumlara teşekkür etti. Projenin yürütücülerine tebriklerini iletirken, elde edilecek sonuçların hem akademik hem mesleki eğitimde yol gösterici olmasını temenni etti.
BEUN İLETİŞİM FAKÜLTESİNİN YAPAY ZEKÂ OKURYAZARLIĞI PROJESİNE TÜBİTAK’TAN DESTEK