Ana Sayfa

Bitlisli amatör astronomlar güneşin gizemli yüzünü gözlemledi

Giriş: Okuma: ~1 dk Editör: Aslı Han
Paylaş
Bitlis'te amatör astronomlar özel filtreli güneş teleskoplarıyla güneş lekeleri ve kenar prominanslarını görüntüleyerek, öğrencilere de gözlem imkânı sundu.

Gözlemler ve elde edilen görüntüler:

Bitlis'te bir araya gelen uzay meraklıları, birkaç aydır düzenli olarak gerçekleştirdikleri çalışmalarda özel filtreli güneş teleskoplarıyla güneşi yakından inceledi. Yapılan gözlemlerde güneşin yüzeyindeki güneş lekeleri ile kenarlardan uzaya doğru yükselen dev prominanslar açıkça gözlendi.

Yerel ekip ve bilimsel yaklaşım:

Doğa gözlemcisi Dr. Cihan Önen liderliğindeki grup, plazma hareketlerini ve yüzey ayrıntılarını kayıt altına alırken, elde edilen görüntülerin hem estetik hem de bilimsel açıdan değer taşıdığını vurguladı. Önen, "Her gün gözümüzü ve gönlümüzü aydınlatan güneşe bu kadar yakından bakmak; plazma hareketlerini, güneş lekelerini ve kenarlarındaki dev prominansları görmek gerçekten heyecan verici" dedi.

Eğitim ve toplumsal etki:

Gözlem etkinlikleri yalnızca meraklılar için değil, gençlerin astronomiye yönlendirilmesi açısından da planlandı. Önen, "Gençlerle okullarda düzenlediğimiz Güneş gözlem aktiviteleriyle onları da bu heyecana ortak ediyoruz. Güneş’in ayrıntılarını kendi gözleriyle görmeleri, gökyüzüne ve bilime olan ilgilerini artırıyor" sözleriyle çalışmaların eğitim boyutunu anlattı.

Bitlis'teki etkinlikler, güneşin çıplak gözle görülemeyen ayrıntılarını güvenli ve bilimsel yöntemlerle inceleme fırsatı sunuyor ve amatör astronomlar ile öğrenciler arasında gözleme dayalı bir merak atmosferi oluşturuyor.

BİTLİS’TE GÖKYÜZÜ GÖZLEMLERİ GERÇEKLEŞTİREN UZAYSEVERLER, ÖZEL GÜNEŞ TELESKOPLARIYLA YILDIZIMIZI YAKINDAN GÖZLEMLEDİ.

Aslı Han — Çevre & Ekoloji Editörü
Editör: Aslı Han