Ana Sayfa

Diyarbakır'da huzur vurgusu: zehir tacirlerine karşı kararlı adımlar

Giriş: Okuma: ~3 dk Editör: Cemal Korkmaz
Paylaş
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, emniyet ve jandarmayla birlikte uyuşturucu ve asayiş suçlarına karşı kararlı mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi.

Diyarbakır'da kolluk ve kurum iş birliği

İl Emniyet Müdürlüğü'nde Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında düzenlenen basın bilgilendirme toplantısına İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Tarık Hekimoğlu ve İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman katıldı. Asayiş Şube Müdürü Fatih İşlek, emniyet ile jandarmanın çalışmaları ve istatistiklere ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Vali Zorluoğlu, Diyarbakır'ın tamamının emniyet ve jandarma bölgesi olarak ortak değerlendirmeye tabi tutulduğunu belirterek son beş yılın asayiş, güvenlik ve suç tiplerine ilişkin verilerin detaylı bir şekilde ortaya konduğunu söyledi.

Asayiş verileri ve aydınlatma oranları:

Zorluoğlu, son yıllarda Diyarbakır genelinde asayiş olaylarının bütün kategorilerde yıllar itibarıyla düşüş eğiliminde olduğunu ve aydınlatma oranlarının arttığını vurguladı. Buna göre asayiş suçlarında 2022'de yüzde 79 olan aydınlatma oranı, 2025 sonu itibarıyla yüzde 96'ya yükseldi; 2026 yılının ilk yedi ayında bu oranın yüzde 98 olduğu bildirildi.

Vali ayrıca, Diyarbakır'ın temel asayiş suçlarında olay sayılarının azalma sıralamasında, otuz büyük şehir arasında ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Bununla birlikte kurşunlama, tehditle para isteme gibi toplumu rahatsız eden olayların da yakından takip edildiğini, bu tür olayların yarıdan fazlasının ikili anlaşmazlıklardan kaynaklandığını, organize suç örgütlerine dayandırılan örneklerin ise görece az olduğunu belirtti.

Uyuşturucu operasyonları ve kenevir imhası:

Vali Zorluoğlu, göreve başladığı 2024 yılında yakalanan kenevir sayılarının yıllık 70, 80, 90 milyon kök aralığında olduğunu anımsattı. Geçen yılın ilk 7 ayında 36 milyon kök civarında kenevirin imha edildiğini, yıl sonunda bunun yaklaşık 45 milyon civarına ulaştığını söyledi. Bu yılın aynı döneminde ise imha edilen kenevir miktarının 4,7 milyon köke düştüğünü ifade ederek bunun büyük bir başarı olduğunu vurguladı.

Jandarmanın ve diğer kurumların koordinasyonu sayesinde bölgelerde kenevir ekiminin ciddi oranda engellendiği, büyük tarlaların artık görülmediği belirtildi. Vali, toplumun çocuklarını ve gençlerini hedef alan uyuşturucu tacirlerine karşı tüm ilgili kurumlar ve kolluk birimleriyle 'Allah'ın izniyle mücadeleye devam edeceklerini' söyledi ve bunu şöyle özetledi: 'Ve bu zehir tacirlerini, bu baronları, bu torbacıları, bunların başlarını ezeceğiz'.

Zorluoğlu, kurşunlama olaylarında kayda geçen azalmaya rağmen her vaka hakkında dikkatli inceleme yürütüldüğünü, fakat bu tür hadiselerin tamamının organize suç olarak algılanmaması gerektiğini ifade etti.

Huzur, güvenlik ve şehir vizyonu:

Vali, Diyarbakır'ın aynı zamanda turizmde iddialı olmaya aday bir şehir olduğuna işaret ederek kentin sanayi ve tarım potansiyeline dikkat çekti. Güvenlik algısını gereksiz şekilde sarsmanın şehir için zarar verici olduğunu belirten Zorluoğlu, terörsüz Türkiye süreciyle beraber yeni adımların atıldığını, halkın huzur içinde yaşama, yatırım yapma ve üretimi artırma arzusunda olduğunu söyledi.

Toplantıda özetle, emniyet ve jandarma ile diğer paydaş kurumların birlikte yürüttüğü çalışmaların sonucu olarak asayiş suçlarında belirgin azalma ve aydınlatma oranlarında artış sağlandığı; uyuşturucu ile mücadelede ise sahada gözle görülür başarı kaydedildiği vurgulandı. Valilik, bundan sonra da bütün gücü ve imkânlarıyla huzur ve güvenliği sağlama gayretini sürdüreceklerini bildirdi.

DİYARBAKIR VALİSİ MURAT ZORLUOĞLU’NUN (SOLDAN İKİNCİ) BAŞKANLIĞINDA, DİYARBAKIR İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDE ASAYİŞ VE GENEL BASIN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Cemal Korkmaz — Haberde İnsan Editörü
Editör: Cemal Korkmaz