Ana Sayfa

Gölyazı ortak akılla dünya standartlarında turizm destinasyonuna hazırlanıyor

Giriş: Okuma: ~3 dk Editör: Oğuzhan Kılıç
Paylaş
Nilüfer Belediyesi'nin çalıştayında Gölyazı'nın arkeolojik ve doğal değerleri korunarak bölgenin dünya standartlarında turizm destinasyonu olması hedeflendi.

Çalıştayda ortak vizyon ve koruma önceliği:

Nilüfer Belediyesi, kentin tarihi ve turistik değerlerinden biri olan Gölyazı için Aziz Panteleimon Kilisesi'nde bir çalıştay düzenledi. Etkinlikte yerel yönetim temsilcileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek bölgenin korunması ve sürdürülebilir turizme hazırlanması konularında görüş alışverişinde bulundu.

Toplantının merkezinde, Gölyazı'nın hem arkeolojik hem de doğal varlıklarının dünya standartlarında bir destinasyon kimliğine dönüştürülmesi fikri yer aldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, çalıştayda yaptığı konuşmada bölgedeki yeme-içme ve konaklama standartlarının yükseltilmesinin, ziyaretçilerin kalış sürelerini uzatmak açısından önemine dikkat çekti:

"Ziyaretçilerin daha uzun süre kalmalarını, konaklamalarını amaçlıyoruz. Bölgeyi Fadıllı, Akçalar ve Ayvaköy ile birlikte düşünerek, burasının turizm destinasyonu olması için yatırım yapıyoruz."

Kazı çalışmaları ve antik tiyatronun durumu:

Çalıştay programı kapsamında, kazı çalışmaları süren Gölyazı Antik Tiyatrosunda bir inceleme gezisi gerçekleştirildi. Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Arkeoloji Bölümünden ve Apollonia ad Rhyndacum Gölyazı Arkeoloji Kazılarının başkanlığını yürüten Prof. Dr. Derya Şahin, tiyatronun mevcut durumuna ilişkin bilgilendirme yaptı.

Prof. Dr. Derya Şahin, "Amacımız, kısa sürede tiyatronun mevcut durumunu tespit edip, uzun vadede kullanımına yönelik çalışma yapmak" diyerek bu yılın tiyatro alanına odaklandıklarını ve kazıların tamamlanmasının ardından bulguları Kültür ve Turizm Bakanlığına sunmayı planladıklarını belirtti. Prof. Dr. Mustafa Şahin ise "Antik Tiyatro Restorasyonu Örnekleri" başlıklı sunumla restorasyon yaklaşımlarını paylaştı.

Paydaş görüşleri ve tanıtım stratejileri:

ÇEKÜL Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu çalıştayda, geçen yıl yapılan çalışmaların değerlendirilip elde edilen kazanımların gözden geçirileceğini söyledi ve amaçlarının bölgeyi değerini bulan bir yaşam alanına dönüştürmek olduğunu vurguladı.

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Gölyazı'nın kıyı kenar çizgisi sorununa dikkat çekerek sürecin siyaset üstü bir yaklaşımla, akademik odaların katkısıyla doğru zemine taşınması gerektiğini ifade etti: "Burasının gerçekten doğal ve kendi kimliğini korumuş bir bölge olmasını hayal ediyoruz."

Çalıştaya katılanlar arasında yer alan eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın, antik tiyatronun tamamlanmasının hem ulusal hem de uluslararası platformda bölgeye önemli katkı sağlayacağını belirterek Gölyazı'nın ayrı bir proje olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Karayalçın, bölgenin Türkiye'nin her yerinden ve yurtdışından insanların gelip uzun süre vakit geçirebileceği bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Başkan Şadi Özdemir ayrıca, Japon Seyahat Acentalar Birliği'nin dünyada gezilecek 30 yeri açıkladığını ve Türkiye'den listede yalnızca Gölyazı'nın yer aldığını hatırlatarak, bölgenin tanıtımına dikkat çekti: "Gölyazı ismi hep bir yerlerde geçiyor. Burası herkesin görmek istediği bir yer."

Çalıştay, Gölyazı'nın korunması, arkeolojik verilerin değerlendirilmesi ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak turizm altyapısının planlanması yönünde somut adımlar atılması gereğini ortaya koydu. Katılımcılar, Fadıllı, Akçalar ve Ayvaköy ile birlikte düşünülen geniş ölçekli yaklaşımların, bölgenin kimliğini korurken ziyaretçi çekme kapasitesini artıracağı konusunda mutabakata vardı.

NİLÜFER BELEDİYESİ, KENTİN EN ÖNEMLİ TARİHİ VE TURİSTİK DEĞERLERİNDEN BİRİ OLAN GÖLYAZI İÇİN ÇALIŞTAY DÜZENLEDİ. AZİZ PANTELEİMON KİLİSESİ’NDEKİ ÇALIŞTAYDA BÖLGENİN ARKEOLOJİK DEĞERLERİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE DÜNYA STANDARTLARINDA BİR TURİZM DESTİNASYONUNA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HEDEFİ VURGULANDI.

Oğuzhan Kılıç — Karadeniz & Doğa Editörü
Editör: Oğuzhan Kılıç