Ana Sayfa

Göz kapağı estetiği hem görünümü hem konforu yeniliyor

Giriş: Okuma: ~3 dk Editör: Serkan Varol
Paylaş
Blefaroplasti, üst ve alt göz kapağındaki sarkma, torbalanma ve deri fazlalıklarını gidererek hem estetik bir gençleşme hem de görme rahatlığı sağlar.

Blefaroplasti ile göz çevresinde ne değişir?

Maltepe Özel Ersoy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tufan Evciman, göz kapağı estetiğinin göz çevresine daha genç, dinç ve taze bir görünüm kazandırdığını belirtiyor. Yaşlanma süreci, genetik yatkınlık, stres ve yer çekimi gibi etkenler en erken değişen alanlardan biri olan göz çevresinde deri gevşemesi, yağ fıtıkları ve renk değişiklikleriyle kendini gösterir. Üst göz kapağındaki sarkma ve alt göz kapağındaki torbalanma, kişiyi olduğundan daha yorgun, yaşlı veya üzgün gösterebilir; blefaroplasti bu görünümü düzeltirken aynı zamanda görme konforunu artırır.

Hangi durumlarda uygulanır ve işlem nasıl ilerler:

Op. Dr. Evciman, üst göz kapağında cildin vücuttaki en ince doku olduğunu, zamanla elastikiyetini kaybedip aşağı doğru katlanma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Üst kapağın belirgin deri sarkması; göz yorgunluğu, baş ağrısı veya düşen derinin kirpikleri kapatıp görme alanını daraltması durumlarında üst blefaroplasti önerilir. Bu işlem çoğunlukla lokal anestezi altında ve ortalama 30–45 dakika sürer; kesiler göz kapağının doğal katlanma çizgisine yerleştirildiği için izler iyileşme sonunda neredeyse görünmez olur.

Alt göz kapağındaki yaşlanma belirtileri ise doku gevşemesi ve göz altı yağ pedlerinin öne doğru fıtıklaşması şeklinde ortaya çıkar. Belirgin torbalanmalar, çökük alanlar, derin oluklar ve sürekli yorgun veya uykusuz bir ifade görüldüğünde alt blefaroplasti devreye girer. Bu operasyon lokal anestezi ve sedasyon ya da genel anestezi altında yapılabilir ve ortalama 1–1.5 saat sürer. Kesiler genellikle kirpiklerin hemen altından veya torbalanma baskınsa göz kapağının içinden yapılır; transkonjonktival yöntem seçildiğinde dışarıdan iz görünmez. Hastanın ihtiyacına göre üst ve alt estetik aynı seansta kombine edilebilir; ayrıca kaş kaldırma, orta yüz germe veya şakak germe ile eş zamanlı planlama mümkündür.

Ameliyat sonrası iyileşme ve kalıcılık:

Blefaroplasti, hasta konforu yüksek ve iyileşme süreci görece hızlı bir ameliyattır. İlk 48 saatte hafif morluk ve şişlik oluşması normaldir; düzenli soğuk kompres ödemi azaltır. Dikişler genellikle ameliyattan 5–7 gün sonra alınır ve hastalar çoğunlukla 7–10 gün içinde günlük yaşamlarına dönebilir. İlk birkaç hafta ağır egzersizlerden, sauna/buhar odasından ve direkt güneş ışığından kaçınılmalı; dışarı çıkarken güneş gözlüğü tercih edilmelidir.

Göz kapağı derisi hızlı ve iyi iyileşen bir yapıya sahiptir; üstteki kesiler doğal kıvrıma, alttaki kesiler kirpik dibine saklandığı için izler zamanla cilt rengini alır ve fark edilmeyecek düzeye gelir. Blefaroplasti etkileri genellikle 10–15 yıl sürer; yaşlanma devam etse de gözler ameliyat öncesindeki duruma geri dönmez. Ameliyat sırasında anestezi nedeniyle ağrı hissedilmez, ameliyat sonrası hafif sızılar ise basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınır. Op. Dr. Evciman, başarılı ve doğal sonuç için en önemli unsurun kişiye özel planlama olduğunu vurguluyor.

MALTEPE ÖZEL ERSOY HASTANESİ GÖZ HASTALIKLARI UZMANI OP. DR. TUFAN EVCİMAN

Serkan Varol — Genel Yayın Editörü
Editör: Serkan Varol