Hasarlı M/V Lady Zehma İstanbul Boğazı'ndan seyrine devam etti
Hasarlı M/V Lady Zehma İstanbul Boğazı'ndan seyrine devam etti
Ukrayna açıklarında iki ayrı saldırıya hedef olan Panama bayraklı ticari kuru yük gemisi M/V Lady Zehma, Karadeniz'deki hasarın ardından bugün İstanbul Boğazı'ndan geçişini tamamladı. Geminin operatörü GN Group Corporation tarafından doğrulanan olaya göre, gemi operasyonel durumunu koruyarak boğazdan sorunsuz şekilde geçti.
Saldırı ve mürettebat:
Geminin, Ukrayna'nın Odessa limanı yakınlarında 21 Temmuz 2026 tarihinde hedef alındığı bildirildi. İlk saldırı sabah saatlerinde, yaklaşık 08.30 civarında bir insansız hava aracı (İHA) ile gerçekleştirildi; bu saldırının ardından üç saat sonra, saat 11.30'da füze/roket tipi bir atak daha kaydedildi. Olayda görevli toplam 22 kişilik mürettebat—19 Azerbaycanlı, 1 Türk, 1 Ukraynalı ve 1 Mısırlı—yaralanma veya can kaybı yaşamadan kurtuldu. Ardışık ataklar sonucunda kargo ambarlarından birinde, ambar kapağında ve güvertede yapısal hasar meydana geldiği açıklandı.
Teknik durum ve çevresel etki:
Gemiye ilişkin teknik verilere göre, M/V Lady Zehma 172,9 metre uzunluğunda ve 29,4 metre genişliğinde bir genel kargo gemisi olarak kaydediliyor. Saldırılar sonrası geminin kendi itki gücünü korumayı başardığı ve seyrine devam edebildiği belirtildi. Operasyonel raporlarda herhangi bir deniz kirliliği veya çevreye yönelik sızıntı tespit edilmediği vurgulandı.
Hasarlı halde de olsa seferine devam eden geminin İstanbul Boğazı'ndan geçişi, bölgedeki deniz trafiğinin normal akışında sürdüğünü gösterdi. Olayla ilgili doğrulama gemi işletmecisi tarafından yapılırken, saldırıların deniz güvenliği ve bölgesel riskler üzerine yarattığı etkiler takip edilmeye devam ediyor.
UKRAYNA AÇIKLARINDA İHA VE FÜZE SALDIRILARINA HEDEF OLAN PANAMA BAYRAKLI TİCARİ KURU YÜK GEMİSİ 'M/V LADY ZEHMA', HASARLI ŞEKİLDE İSTANBUL BOĞAZI’NDAN GEÇİŞİNİ TAMAMLADI.