Kalamış'ta başlayan Olympos Regatta J70 ile İstanbul'u 10 güne yelken coşkusu taşıyor
Kalamış'ta ilk start verildi
14. TAYK - Eker Olympos Regatta, 7 Ağustos sabahı Kalamış açıklarında J70 sınıfı yarışlarıyla başladı. Organizasyonun açılış gününde 9 tekne parkura çıktı; ekipler hız, zamanlama ve uyum odaklı bir mücadele sergiledi. Başlangıç, önümüzdeki 10 güne yayılan yarış takviminin temposunu belirler nitelikteydi.
J70 sınıfında ilk gün ve devamı:
Kısa bir rüzgâr yarışına dönüşen J70 mücadeleleri, ekiplerin değişen hava şartlarına uyum yeteneğini ön plana çıkardı. J70 serisi, organizasyonun en çekişmeli etaplarından biri olarak öne çıkıyor ve bu sınıftaki yarışlar 8–9 Ağustos tarihlerinde de Kalamış açıklarında devam edecek. Sınıfın ödülleri, 9 Ağustos Pazar saat 17.00'de Setur Kalamış Marina'da düzenlenecek törenle sahibini bulacak.
Program, yayın ve teknik alt yapı:
Yarışların önemli bölümleri, gelişmiş yayın teknolojileriyle seyircilere ulaştırılacak. 8–9 Ağustos J70 etapları Eker'in YouTube kanalından canlı yayınlanacak; ayrıca söz konusu J70 yarışları D-Smart'tan, 16 Ağustos'taki İstanbul Boğazı Yarışı ise HT Spor ve D-Smart ekranlarından yayınlanacak. Yayın ekibi 3D grafikler, anlık veri desteği ve uzman analizleriyle izleyiciye detaylı bir yarış deneyimi sunacak.
Farklı sınıflarda sürecek rekabet:
Organizasyon boyunca sporcular J70, J70 Match Race, Hareketli Salma, IOM ve Yat sınıflarında mücadele edecek. İkinci hafta programında 11–12 Ağustos Moda açıklarında J70 Match Race etapları düzenlenecek; bire bir eşleşmelerin öne çıktığı bu yarışlar strateji ve karşılıklı hamleleri belirleyecek. 11–12–13 Ağustos tarihlerinde ise Fenerbahçe Yelken Kulübü ev sahipliğinde Hareketli Salma yarışları yapılacak.
Organizasyonun en dayanıklılık gerektiren etaplarından biri olan Off-Shore Gece Yarışı, 14 Ağustos saat 18.00'de Çınarcık rotasında start alacak. Gece şartlarında yapılan uzun mesafeli bu etap ekiplerin denizcilik bilgilerini ve seyir yönetimini test edecek.
IOM sınıfı uzaktan kumandalı model yelkenliler de organizasyona renk katacak; 15–16 Ağustos tarihlerinde Moda Deniz Kulübü açıklarında IOM yarışları gerçekleştirilecek. Aynı zamanda 15 Ağustos'ta Şamandıra Yarışı, final öncesindeki önemli etaplardan biri olarak programda yer alıyor.
Final, ödül töreni ve sosyal etkinlikler:
Şölen, 16 Ağustos'ta İstanbul Boğazı'nda yapılacak Yat sınıfı yarışıyla sona erecek. Tarihi Yarımada manzarası eşliğinde gerçekleşecek final yarışı aynı gün saat 19.00'da düzenlenecek ödül töreniyle tamamlanacak. Organizasyon boyunca İtalyan Gecesi, Türk Gecesi, Festival Gecesi ve Sokak Lezzetleri gibi sosyal etkinlikler sporcuları ve izleyicileri yarışların ardından bir araya getirecek.
Etkinlik, Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü (TAYK), Türkiye Yelken Federasyonu ve Eker Süt Ürünleri iş birliğiyle yürütülüyor. Bu yılki yeniliklerden biri ise GoTürkiye ile yapılan iş birliği; Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TGA destekli bu girişim, etkinliğin uluslararası görünürlüğünü artırmayı hedefliyor.
Organizasyon takvimi özetle şöyle: 7–9 Ağustos J70 (Kalamış), 11–12 Ağustos J70 Match Race (Moda), 11–13 Ağustos Hareketli Salma (Fenerbahçe Yelken Kulübü), 14 Ağustos Off-Shore Gece Yarışı (Çınarcık), 15 Ağustos Şamandıra Yarışı, 15–16 Ağustos IOM (Moda Deniz Kulübü) ve 16 Ağustos İstanbul Boğazı Yarışı ve ödül töreni. Yelken tutkunları ve kamuoyunun takibi, hem denizde hem de ekranlarda yoğun olacak.
ORGANİZASYONUN İLK GÜNÜNDE 9 TEKNE RÜZGÂRLA BULUŞTU.