Karadeniz'de dron saldırısı sonrası ro-ro gemisinde hayatta kalma öyküsü
Olayın seyri:
Karadeniz’de Nadezhda adlı ro-ro gemisi, Samsun-Rusya hattında yaş sebze ve meyve yüklü termokin dorseler taşırken Rusya kara sularından çıkış yaptığı sırada saldırıya uğradı. Geminin mürettebatından 28 yaşındaki Furkan Hardal, Samsun’da tedavi görürken yaşadıklarını anlattı. Saldırı, geminin limandan ayrılıp karadan yaklaşık 25 mil uzaklaşmasının ardından hızlandı.
Saldırı anı ve hasar:
Hardal, dronların ilk etapta sağdan ve soldan yüksek hızla geçerek taciz ettiğini, sonra daha yakın ve hızlı uçuşlarla hedef aldıklarını ifade etti. Geminin iskele tarafına isabet eden ilk darbeyle bir şoförün başından ağır yara aldığı belirtildi. Toplamda gemiye 6 isabet geldi ve yaşam mahalli ile alt katlar hedef alınarak ciddi tahribat oluştu.
Mürettebattan gelen anlatımlara göre, saldırının amacı geminin seyrini durdurmak değil, insanları topluca hedef alıp öldürmekti. Hardal, dronların önce insanları belirli bölgelere topladığını, ardından buralara doğrudan saldırdıklarını söyledi.
Mürettebatın yaşadığı korku ve yaralanmalar:
Yaşam mahalli vurulunca mürettebat alt katlara, korunaklı bölgelere indi. Ancak bu bölgelere de saldırı yapıldı; Hardal ile çarkçıbaşı baş tarafa kaçarken demir kapıyı kapatmaya çalıştıkları sırada dronun patlamasıyla yaşanan basınç nedeniyle kendisinin 2-2.5 metre sürüklendiğini anlattı. Patlamalar sonucu oksijen ve yangın tüpleri devreye girerek yangını büyüttü ve gemi kısa sürede 100 metrelik bir alev topuna dönüştü. Olay yerinde "göz gözü görmüyordu" diye tarif edilen yoğun duman oluştu.
Hardal, kulak zarları delinenler, vücutlarına ve akciğerlerine şarapnel saplananlar ile ağır yanık vakaları bulunduğunu; bazı çalışma arkadaşlarının görme ve işitme yetisini yitirdiğini belirtti. Kendi durumuyla ilgili de bacaklarında ciddi şarapnel ve yanık yaraları olduğunu, yürüme durumunun çekilecek tomografi sonuçlarına bağlı olduğunu söyledi.
Kurtarma çabaları ve limana çekilme:
Saldırının ardından yaklaşık 3 saat boyunca müdahale gelmediğini, mürettebatın kurtarılmayı beklerken kan kaybı ve duman zehirlenmesi riskiyle karşı karşıya kaldığını aktardı. O sırada gelen Rus hücumbotunun gemiye yanaşamadığını ve mürettebatın orta garaj rampasını açarak kendilerini hücumbota attıklarını anlattı. Hardal, eğer dronların rampaya girip dorseleri patlatmış olsaydı geminin tamamen infilak edeceğini söyledi.
Nadezhda 3 Ağustos’ta, Rusya’nın Novorossiysk Limanı’nın yaklaşık 20 mil açığında saldırıya uğramış; ağır hasar alan gemi daha sonra Samsun Limanı’na çekilmişti. Yaralı mürettebat Samsun’da tedavi altına alındı ve sağlık durumlarının netleşmesi için incelemeler sürüyor.
KARADENİZ'DE GEÇTİĞİMİZ HAFTA 6 DRONLA VURULAN TÜRK RO-RO GEMİSİNİN MÜRETTEBATI FURKAN HARDAL, DENİZİN ORTASINDA YAŞADIKLARI DEHŞET ANLARINI ANLATTI.