Mehmetçiğin 36 yıllık emanet bayrağı konservasyon için Türkiye'ye gönderiliyor
Mehmetçiğin kullandığı tarihi bayrak restorasyon için yetkililere teslim edildi
Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Mehmetçik tarafından kullanılan ve çatışmaların izlerini taşıdığı belirtilen Türk bayrağı, uzun yıllar sonra bakım ve koruma çalışmaları için bir heyete teslim edildi. Bayrağın, zarar gördüğü dönemden bu yana özenle muhafaza edildiği ve artık uzmanlar tarafından restorasyon ve konservasyon sürecine alınacağı açıklandı.
Bayrağın emanet edildiği kişi, Aynur Gazcıoğlu, 1990 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yerleşmiş ve aynı yıl bayrak, komşusu olan Kıbrıslı Türk tarafından Gazcıoğlu'na emanet edilmişti. Aradan geçen 36 yıl boyunca bayrak ailesinin gözetiminde kaldı ve şimdi uzman müdahalesi için yola hazırlanıyor.
teslim süreci ve yer
Bakım ve konservasyon amacıyla yapılacak çalışmalar öncesi bayrak, Gazcıoğlu'nun Gönyeli'deki evinde düzenlenen tören veya teslimat kapsamında KKTC ve Türkiye'den yetkililerin yer aldığı bir heyete teslim edildi. Teslim anında bayrağın taşıdığı tarihi değer ve korunmasının önemi vurgulandı.
Yetkililere teslim edilen eser, uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra konservasyonlu hale getirilecek ve fiziksel dayanıklılığı ile görsel bütünlüğü sağlanacak şekilde onarıma alınacak.
geleceğe aktarım amacı:
Restorasyon ve konservasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarihi bayrağın gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Bayrağın çatışma izlerini taşıyan yüzeyi ve taşıdığı sembolik değer, yapılacak koruma çalışmalarıyla hem korunacak hem de kültürel bellekte yerini korumaya devam edecek.
KIBRIS BARIŞ HAREKATI SIRASINDA MEHMETÇİK TARAFINDAN KULLANILAN TÜRK BAYRAĞI, RESTORASYON VE KONSERVASYON ÇALIŞMALARI İÇİN TÜRKİYE’YE GÖNDERİLMEK ÜZERE YETKİLİLERE TESLİM EDİLDİ.