Ana Sayfa

Mudanya'da hal meydanı ihaleleri tartışma yarattı: esnaf belediyenin şirketine tepki gösterdi

Giriş: Okuma: ~2 dk Editör: Berk Doğan
Paylaş
Mudanya Hal Meydanı ihalelerinde Mudaş'ın yüksek teklifleri kira bedellerini artırdı; eski kiracılar haklarını yargıda arayacaklarını açıkladı.

Mudanya'da Hal Meydanı ihaleleri tamamlandı

Dün gerçekleştirilen ihalede Mudanya Hal Meydanı'ndaki işyerlerinin çoğunda önceki kiracılar ihaleyi kazanırken, boş olan iki dükkânın fiyatı bölgede şaşkınlık yarattı. İhale sonuçlarına göre en yüksek teklif 181 bin lira ile Tarihi Çınaraltı Kıraathanesi için verildi. Hal camii yanında bulunan boş işyeri için belirlenen kira bedeli ise 150 bin lira oldu; bu yere yapılan teklif bulunmadı.

ihale sürecinde Mudaş'ın rolü:

Esnafın tepkisini çeken nokta ihalelere Mudanya Belediyesi'ne ait şirket olan Mudaş'ın da katılmış olmasıydı. İhale metnine göre Mudaş, bazı boş ve önceden başka işletmeciliğe sahip işyerleri için fiyat artırıcı teklifler verdi. Örnek olarak daha önce emlak işletmeciliği yapan bir dükkan 55 bin lira bedelle Mudaş'a kiralandı; söz konusu emlakçı ihaleden çekilmek zorunda kaldı. Tarihi Çınaraltı Kıraathanesi ihalesinde de Mudaş’ın teklifleri fiyatı 180 bin liraya kadar yükselterek önceki kiracıyı zora soktu.

esnafın tepkisi ve hukuki iddialar:

İşyeri sahipleri, belediyeye ait bir şirketin aynı belediyeye ait taşınmazlar için ihaleye girmesini usulsüzlük olarak nitelendiriyor ve sürecin rekabet ile eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu öne sürüyor. Esnaflar, "Mudanya Belediyesi’ne ait Mudaş’ın bu ihaleye girmesi bu ilkeyi ihlal ediyor. Kanuni yollara başvurarak hakkımızı arayacağız. Mudaş’ın zarar edip etmediğini sorgulayan yok. Belediye burada esnafı yok sayıyor" şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Yetkililer ve ihale zabıtları ihalenin usulüne uygun yapıldığına dair açıklamalar yapsa da, esnaf grubu süreci yargıya taşıyacaklarını belirtti. İtirazların nasıl ve hangi mercilere yapılacağına ilişkin adımların önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

HAL MEYDANINDA BULUNAN İŞYERLERİNİN DÜN YAPILAN İHALESİNDE DAHA ÖNCEKİ KİRACILARIN ÇOĞU İHALEYİ KAZANIRKEN 2 BOŞ OLAN YER İÇİN ÇIKILAN FİYAT ADETA DUDAKLARI UÇUKLATTI.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Berk Doğan — Dijital Ekonomi Editörü
Editör: Berk Doğan