Ocak başında yaşam: Hataylı fırıncıların kavurucu mesaisi ve günlük su tüketimi
Ocak başında dayanma mücadelesi
Hatay'da etkisini artıran kavurucu sıcaklar, fırınlarda çalışan ustaların mesaisini daha da ağırlaştırdı. Dışarıda hava sıcaklığının 35–40 dereceleri bulduğu günlerde, fırın önünde hissedilen ısı çok daha yüksek oluyor. Vatandaşların ekmek talebini karşılamak için sabahın erken saatlerinden geceye kadar çalışan fırın ustaları, yoğun ısının yol açtığı yorgunluk ve susuzlukla mücadele ediyor.
Günlük su tüketimi ve çalışma koşulları:
Uzun yıllardır ocak başında çalışan Mehmet Sönmez, sıcaklarda dayanmanın en temel yolunun bol su tüketmek olduğunu vurguluyor. Sönmez, "Günde rahat üç tane 1 buçuk litrelik su içiyoruz" diyerek iş sırasında su tüketiminin ne kadar fazla olduğunu aktarıyor. O, havaların tozlu ve nemli olduğunu, yaşlı olduğu için daha çok zorlandığını belirtiyor ve "Bu işe yıllarımızı verdiğimiz için saat belli olmuyor ve iş olduğu sürece çalışıyoruz" ifadelerini kullanıyor.
Çözüm sınırlı: vantilatör ve Hatay rüzgarı
Fırın işletmecilerinden Hilmi Kara ise 25 yıllık tecrübesine dayanarak, sıcakların karşısında pratik çözümlerinin sınırlı olduğunu söylüyor. Kara, "Çözümümüz sadece vantilatör ve Hatay'ımızın rüzgarı var. Başka da çözümümüz yok" diyerek mekanik veya yapısal serinletme imkânlarının kısıtlılığını vurguluyor. Kara, fırıncılık aşkının bazı çalışanlarda sıcak algısını düşürdüğünü, ancak işi sevmeden yapanlar için mesainin çok daha zorlu geçtiğini ifade ediyor.
Ustalar, sıcak havalarda susuzluğun hızlı geri dönüşü nedeniyle sık sık su içtiklerini, buna rağmen vücudun suyu geri verme eğiliminde olduğunu belirtiyor. Mehmet Sönmez, sıcaklara karşı aldıkları önlemlerin sınırlı olduğunu ve bazen tek çözümlerinin mesleği bırakmak olduğunu sözlerine ekliyor: "Bu sıcaklıklara karşı tek çözüm mesleği bırakmak, başka bir yolu da yok." İş olmadığı anlarda ise dışarı çıkarak kısa süreli serinleme fırsatı bulduklarını söylüyorlar.
Sonuç olarak, Hatay'daki fırınlarda çalışan ustalar için kavurucu sıcaklar günlük rutinin ayrılmaz bir parçası haline gelirken, günde ortalama 3–5 litre su tüketimi, sınırlı havalandırma imkânları ve mesleğe bağlılık, bu zorluğu aşmanın temel unsurları olarak öne çıkıyor.
HATAY'DA ETKİSİNİ ARTIRAN KAVURUCU SICAKLARDA FIRINCI USTALARIN, FIRIN BAŞINDA KÜREK MESAİSİ SÜRÜYOR. AŞIRI DERECEDE ARTAN SICAKLIKLARDA YILLARIN USTASI OLAN MEHMET SÖNMEZ, BU SICAKLIKLARA KARŞI TEK ÇÖZÜM MESLEĞİ BIRAKMAK OLDUĞUNU SÖYLEDİ.