Ana Sayfa

Osman Gazi'de son rötuş: 96 metrelik alev kulesi platforma oturdu

Giriş: Okuma: ~2 dk Editör: Berk Doğan
Paylaş
Osman Gazi için 96 metre ve 260 ton ağırlığındaki alev kulesi başarıyla monte edildi; platform devreye alındığında Sakarya sahası üretimi iki katına çıkacak.

Osman Gazi'de hazırlıklarda son aşama

Karadeniz’deki yerli doğal gaz üretimini artıracak Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu için önemli bir adım daha geride bırakıldı. Platformun en kritik güvenlik ekipmanlarından biri olan 96 metre yüksekliğinde ve 260 ton ağırlığındaki alev kulesinin montajı başarıyla tamamlandı. Yapının taban alanı yaklaşık 65 metrekare olarak kaydedildi.

Acil durumlarda kritik:

Alev kulesi ("Flare Tower") acil durumlarda açığa çıkan hidrokarbon gazlarının güvenli şekilde uzaklaştırılmasını sağlıyor. Tahliye edilen gazların yüksek sıcaklıkta kontrollü olarak yakılmasıyla tesis içindeki basınç güvenli sınırlar içinde tutuluyor ve olası riskler minimize ediliyor. Bu işlev, platformun emniyetli ve kesintisiz işletimi için hayati öneme sahip.

Dev vinçlerle yerleştirildi:

Montaj operasyonunda biri 3 bin 500 ton, diğeri de 800 ton kaldırma kapasiteli iki büyük vinç kullanıldı. Kaldırma işleminin ardından alev kulesi platform üzerindeki yerine yerleştirildi ve entegrasyon çalışmaları başarılı şekilde tamamlandı. Montaj Filyos Limanı’ndaki hazırlıklar kapsamında yürütüldü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya paylaşımında Osman Gazi’nin göreve hazırlanmasında son aşamaya gelindiğini belirterek, "Karadeniz’de doğal gaz üretimimizi yeni bir aşamaya taşıyacak olan Osman Gazi Yüzer Üretim Platformumuz kritik görevi için artık gün sayıyor" ifadelerini kullandı. Bakan Bayraktar, platformun Eylül ayı sonunda görev yerine uğurlanmasını, yılın son çeyreğinde ise devreye alınmasını planladıklarını açıkladı.

Sakarya Gaz Sahası’ndaki mevcut günlük üretim 9,5 milyon metreküp seviyesinde sürüyor; Osman Gazi’nin devreye alınmasıyla bu üretimin iki katına çıkarılması hedefleniyor. Bakan Bayraktar, bununla birlikte platformun hizmete girmesiyle yaklaşık 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının Karadeniz’den karşılanacağını vurguladı. Ayrıca 2028 hedefi olarak ikinci yüzer üretim platformunun devreye alınmasıyla günlük üretimin 45 milyon metreküpe çıkarılması ve 17 milyon hanenin Karadeniz’den doğal gaz sağlanmasının amaçlandığı bildirildi.

Osman Gazi, Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu olarak Sakarya Gaz Sahası’ndaki kapasitenin artırılmasında merkezi bir rol oynayacak; Filyos Limanı’ndaki hazırlıklar tamamlandıkça platformun göreve uğurlanması bekleniyor.

OSMAN GAZİ YÜZER ÜRETİM PLATFORMUNUN 260 TON AĞIRLIĞINDAKİ ALEV KULESİ’NİN MONTAJI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Berk Doğan — Dijital Ekonomi Editörü
Editör: Berk Doğan