Ana Sayfa

Palandöken’de 199 bin fidanın gelişimi ve 89 hektarlık yeni saha masaya yatırıldı

Giriş: Okuma: ~2 dk Editör: Aslı Han
Paylaş
Vali Aydın Baruş, Palandöken'de ormancılık, ekoturizm ve ağaçlandırma çalışmalarını inceledi; 133 ha'ya 199 bin fidan dikildi, 89 ha yeni saha planlandı.

Palandöken ormanlarında kapsamlı saha incelemesi

Vali Aydın Baruş, Palandöken Yangın İlk Müdahale Ekip Binası'nı ziyaret ederek Erzurum'da yürütülen ormancılık, ekoturizm, ağaçlandırma ve bakım çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Baruş’u, Erzurum Orman Bölge Müdürü Serkan Karakurt ve teknik ekip karşıladı; Bölge Müdürü Karakurt, orman yangınlarıyla mücadelede alınan tedbirler ve yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

abdurrahman gazi ekoturizm alanı:

İncelemeler kapsamında Abdurrahman Gazi Ekoturizm Alanı ziyaret edildi. Bölgede 193 hektarlık sahada yürüyüş ve bisiklet parkurları, seyir terası ve dinlenme alanları gibi doğa turizmine yönelik düzenlemeler yer alıyor. Teknik ekip, alanın flora ve faunası ile doğa turizmine yönelik planlamalar hakkında Vali Baruş’a bilgi aktardı.

Üretim ve bakım faaliyetleri çerçevesinde ormanların sağlıklı gelişimi ve yangınlara karşı direnç kazandırılması amaçlanıyor. Teknik ekip tarafından yürütülen ORKOD uygulamaları ve üretim teknikleri uygulamalı olarak gösterildi; bakım programları ile yangın risklerinin azaltılmasına yönelik tedbirler değerlendirildi.

Ayrıca orman zararlılarıyla mücadele sahasında, sarıçam gençliklerinde görülen Çam Sürgün Bükücüsü (Rhyacionia buoliana) ve İnce Dal Kabuk Böceği (Pityogenes bistridentatus) gibi zararlılara karşı sürdürülen izleme ve müdahale çalışmaları yerinde incelendi. Abdurrahman Gazi mevkii ağaçlandırma projesi kapsamında, 2017 yılında tesis edilen yaklaşık 133 hektarlık alanda bugüne kadar dikilen 199 bin sarıçam ve huş fidanının gelişimi değerlendirildi.

palandöken kayak merkezi ve yeni ağaçlandırma:

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi arasındaki protokol kapsamında yürütülen Palandöken Kayak Merkezi Ağaçlandırma Projesi hakkında da bilgi verildi. Proje kapsamında 176,59 hektarlık alanda ağaçlandırma faaliyetleri sürdürülüyor; 2026 yılı için planlanan "Uzlaştırma Ormanı" çalışmaları hakkında Vali Baruş bilgilendirildi.

Önümüzdeki dönemde Palandöken Kayak Merkezi'nde tesis edilmesi planlanan 89 hektarlık yeni ağaçlandırma sahası için proje hazırlıkları yerinde değerlendirildi. Bölge Müdürü Serkan Karakurt, sürdürülebilir ormancılık anlayışı doğrultusunda ağaçlandırma, bakım, ekoturizm ve doğa koruma çalışmalarının kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

Vali Aydın Baruş ise Erzurum’un orman varlığının korunması ve geliştirilmesi, doğal alanların gelecek nesillere aktarılması ile kentin daha yeşil bir çevreye kavuşması amacıyla yürütülen çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve emeği geçen Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü personeline ile teknik ekibe teşekkür etti.

VALİ AYDIN BARUŞ, PALANDÖKEN YANGIN İLK MÜDAHALE EKİP BİNASINI ZİYARET ETTİ.

Aslı Han — Çevre & Ekoloji Editörü
Editör: Aslı Han