Toplu taşıma araçları duraktaki yolcuyu almadan geçemeyecek
Karar ve kapsamı:
Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, kent genelinde hizmet veren toplu taşıma araçlarının durakta bekleyen yolcuları almadan geçme hakkı bulunmadığını kesin olarak duyurdu. Belediye bünyesindeki otobüsler ile belediyenin denetimindeki özel halk otobüslerinin tamamının aynı kurala tabi olduğu vurgulandı.
Yapılan açıklamada, son dönemde bazı haber ve iddialarda yer aldığı gibi; sürücülerin yolcu el kaldırmadığı için durağa yanaşmayacağı yönündeki uygulamanın gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Buna göre durağa yolcu bulunmasına rağmen yanaşmadan güzergâhına devam eden her türlü toplu taşıma aracı hakkında, işletme farkı gözetmeksizin cezai işlem uygulanacak.
Denetimler ve ihbar süreci:
Antalya Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma hizmetlerinin kurallara uygun olarak yürütülmesini sağlamak ve vatandaşların ulaşım hizmetlerinden sorunsuz faydalanmasını temin etmek amacıyla denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Durakta beklediği halde otobüs tarafından alınmadan geçilen vatandaşlar durumu Antalya Büyükşehir Belediyesi İletişim Merkezi (ABİM) aracılığıyla bildirebilecek.
İhbar sırasında araç plakası, hat numarası, durak ve saat bilgilerinin iletilmesi istendiği kaydedildi. Bu bilgiler ulaştığında ilgili araç hakkında gerekli inceleme başlatılacak, ihlalin tespit edilmesi halinde idari ve cezai işlem uygulanacağı belirtildi.
Yasal dayanak ve yetkili açıklama:
Toplu Taşıma Şube Müdürü Selçuk Torun konuya ilişkin olarak, 2019 yılında alınan UKOME Genel Kurulu kararı gereğince tüm toplu taşıma araçlarının duraklarda bekleyen tek bir yolcu olsa dahi durağa girerek kapılarını açmak zorunda olduğunu hatırlattı. Torun, vatandaşların yaşadıkları olumsuzlukları 0242 606 07 07 numaralı iletişim merkezine telefonla bildirebileceklerini, ayrıca ayrıntılı şikâyetlerin ABİM Şikâyet Hattı üzerinden yazılı olarak iletilebileceğini belirtti.
Belediye yetkilileri, yapılan ihbarların Canlı İzleme Merkezi tarafından anlık olarak incelendiğini ve ihlalin tespit edilmesi durumunda ilgili araç ve sürücü hakkında gerekli idari ve cezai işlemlerin uygulanacağını duyurdu.
ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI, KENT GENELİNDE TOPLU TAŞIMA HİZMETİ VEREN ARAÇLARIN DURAKTA BEKLEYEN YOLCULARI ALMADAN GEÇME HAKKI BULUNMADIĞINI AÇIKLADI.