Tost makinesinin yanında 65 dereceye dayanmak: ekmek için serinlikten vazgeçen esnaf
Diyarbakır'da tostun arka planı
Diyarbakır'da etkili olan kavurucu sıcaklar sadece sokakta hissedilmiyor; küçük işletmelerin içi de yüksek ısıya teslim oluyor. Kentte 6 yıldır tost satışı yapan Serdal Arcan, dükkanındaki koşulların yaz aylarında dayanılmaz seviyelere ulaştığını anlatıyor. Arcan'ın çalıştığı noktanın iç sıcaklığı, dışarıdaki 40-45°C değerlerinin çok üzerinde, makinenin yanında 60-65°Cye kadar çıkıyor.
Çalışma koşulları ve neden klima yok:
Arcan, tost makinelerinin her birinin 200-250 derece arasında çalıştığını belirtiyor. Bu yüksek iç ısı nedeniyle klima veya vantilatör kullanmak, ürün kalitesini doğrudan etkiliyor. Arcan'ın vurguladığına göre ekmekler çabuk kuruyor, taş gibi sertleşiyor ve tostun lezzeti bozuluyor. Bu yüzden serinletici cihazlardan kaçınılıyor; amaç, müşteriye taze ve yumuşak ekmek sunmak.
Serdal Arcan: Yaz aylarında aşırı derecede sıkıntı yaşıyoruz. Mesela dışarısı 40-45 dereceyse burası 60-65 derece. Her bir makine çalışıyor, 200-250 derecede. Yani bütün tostçularda bu vardır, bütün bu sıkıntıları yaşıyoruz. Bayağı bir sıkıntılı süreç. Bu yaz ayları bizi bunalttı. Artık bu sıcaklar falan bizi bayağı bir sıkıntıya soktu. Tostçular ve fırıncılar yaz aylarında en çok zorlanan meslekler. Ekmek kazanmak için bir şekilde yapıyoruz.
Mesleğin zorluğu ve müşteri önceliği:
Arcan, işletme şartları zor olsa da müşteriye sunulan ürünün kalitesinden taviz verilmeyeceğini tekrarlıyor. Klima veya vantilatörün ekmeğin yapısını değiştirmesi, tostun lezzetini gölgelemesi nedeniyle serinleme imkânından vazgeçiliyor. Arcan, ekmeğin taze ve yumuşak olması gerektiğini, kuruduğunda tostun istenen lezzeti vermediğini belirtiyor: "Tostu gerçekten tost yapan da ekmektir. Ekmeği güzel seçmek lazım. Taze, yumuşak olması gerekiyor. Kuruduğu zaman hiçbir şekilde güzel olmuyor."
Sonuç olarak, Diyarbakır'daki yüksek iç mekan sıcaklığı hem çalışan sağlığını hem de işletme koşullarını zorluyor. Tostçular ve fırıncılar, kaliteyi korumak adına serinlikten fedakârlık etmek zorunda kalıyor ve bu durum yaz aylarında mesleğin en belirgin sıkıntılarından biri olarak öne çıkıyor.
DİYARBAKIR’DA 6 YILDIR TOSTÇULUK YAPAN SERDAL ARCAN, 40 DERECEYİ AŞAN SICAKLIKTA EKMEK VE TOST MAKİNESİNİN BAŞINDA ÇALIŞIYOR