Türkiye ile Katar'da ticaret derinleşiyor: yatırım, proje ve yeni koridorlar
Bakan Bolat ve Al Sayed Ankara'da bir araya geldi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticaret Bakanlığı Söğütözü yerleşkesinde Katar Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Ahmad Bin Mohammed Al-Sayed ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamalarda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere ilişkin güncel veriler ve öncelikli işbirliği alanları paylaşıldı.
Ticaret hacmi ve ulaşılmak istenen hedefler:
Bolat, son 21 yılda iki ülke arasındaki dış ticaretin ciddi bir büyüme kaydettiğini vurgulayarak, 'Dış ticaretimiz 1,3 milyar dolara ulaştı' dedi. 2022 Dünya Kupası döneminde inşaat faaliyetlerinin etkisiyle bu rakamın 2,5 milyar dolar seviyelerine kadar çıktığını, tarafların ise 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine kararlı bir şekilde ulaşıp işbirliğini derinleştirmek istediklerini belirtti. Ayrıca, geçen yıl yürürlüğe giren Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın bu hedefe ulaşmada önemli bir araç olacağına dikkat çekildi.
Yatırımlar ve müteahhitlik projeleri:
Görüşmede iki ülke arasındaki yatırım ilişkileri de ele alındı. Bolat, Katar'da Türk müteahhitlerin bugüne kadar 206 projede yer aldığını ve toplamda 21 milyar dolarlık iş hacmine ulaşıldığını açıkladı. Türkiye'de faaliyet gösteren Katarlı şirket sayısının yaklaşık 250 civarında olduğunu ve bu firmaların finans, bankacılık, enerji, lojistik, tarım ve yayıncılık gibi sektörlerde toplam 7,8 milyar dolarlık yatırım yaptığı kaydedildi. Ayrıca, Katar'da faaliyet gösteren Türk firması sayısının bin 116 olduğu belirtildi.
Lojistik, alternatif koridorlar ve bölgesel işbirliği:
Bolat, Körfez bölgesindeki gelişmeler ve Hürmüz Boğazı'nda yaşanan ulaşım kısıtlamalarının alternatif lojistik güzergahların önemini gösterdiğini söyledi. Suudi Arabistan ile imzalanan transit ulaştırma anlaşması kapsamında Suriye, Ürdün, Irak ve Suudi Arabistan üzerinden kara taşımacılığının sürdüğünü hatırlatan Bolat, Türkiye ile Katar arasında ticaret koridorlarının daha güçlü ve istikrarlı hale getirilmesi için ortak çalışmaların devam edeceğini vurguladı.
Açıklamada ayrıca, Katar Yatırım Fonunun Türkiye'deki yatırımlarını artırma arzusuna dikkat çekildi ve iki ülke ilişkilerinin stratejik müttefiklik düzeyinde sürdürülmesine yönelik kararlılık ifade edildi.
Toplantı, mevcut ticari verilerin değerlendirilmesi, yatırım fırsatlarının ele alınması ve bölgesel lojistik çözümlerinde işbirliğinin derinleştirilmesi yönünde somut adımların görüşülmesiyle sona erdi.
TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT, KATAR DIŞ TİCARETTEN SORUMLU DEVLET BAKANI AHMAD BİN MOHAMMED AL-SAYED İLE GÖRÜŞTÜ.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.