yerel karadeniz arı genotipini güçlendirme ile verimli ana arı üretimi hedefleniyor
Karadeniz arı genotipinin verim özelliklerini geliştirmek ve varroa parazitine karşı dirençli koloniler oluşturmak amacıyla yürütülen ıslah çalışmaları, arıcılıkta sürdürülebilir üretimi artırmayı amaçlıyor. Proje, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle yürütülüyor.
projenin kapsamı ve hedefleri:
Programın temel hedefi, kaliteli ve verimli ana arı üretimini çoğaltmak ve bu ana arıların arıcılara dağıtımıyla saha koşullarında kullanımını sağlamaktır. Yaklaşık 8 yıldır devam eden proje kapsamında elde edilen üstün vasıflı ana arılar hem arıcılara veriliyor hem de bir kısmı satışa sunuluyor. Proje, yalnızca verimi artırmayı değil, aynı zamanda kolonilerin dayanıklılığını ve varroa parazitiyle mücadele kapasitesini geliştirmeyi de içeriyor.
Uygulanan ıslah programları, üretimde kaliteyi yükseltmek için sistematik gözlem, seleksiyon ve saha testlerini kapsıyor. Bu süreçte ana arıların genetik özellikleri, kolonilerin performansı ve parazite karşı gösterdikleri tepkiler düzenli olarak izleniyor.
saha ziyaretleri ve üretici geri dönüşleri:
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay tarafından yapılan saha ziyaretlerinde gezginci arıcıların sorunları yerinde dinlendi; ziyaretler Çankırı, Yozgat ve Tokat illerini de kapsadı. Ay, yüksek bal veriminin kaliteli arı ırklarıyla sağlandığını vurgulayarak projede elde edilen ana arıların arıcılara verilmesinin verimi iyileştirdiğini belirtti.
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu ise ıslah çalışmalarının Türkiye ve dünyada önem taşıdığını, bu tür programların üretimde verim ve kaliteyi yükseltme amacıyla uygulandığını ifade etti. Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi de projenin 2018 yılında başladığını, uzun soluklu ıslah çalışmalarında önemli mesafe kat ettiklerini ve sürdürülebilirliği sağlamanın öncelikleri olduğunu söyledi.
Ziyaretlerde Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah Daire Başkanlığı Kanatlı ve Küçük Evcillerin Islahı Çalışma Grup Sorumlusu Dr. Seval Ünalan da yer aldı. Proje paydaşları, arıcıların olumlu geri dönüşlerinin motivasyon kaynağı olduğunu vurguluyor ve ileriye dönük gözlem ile araştırma faaliyetlerinin süreceğini bildiriyor.
Genel olarak proje, yerel genotipin korunmasını ve yerel koşullara uyumlu, yüksek performanslı ana arı üretimini destekleyerek bölge arıcılığında hem verim hem de dayanıklılık artışı hedeflemektedir.
ANA ARILARIN ÜRETİM İNCELENMESİ
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.