Ana Sayfa

Yeşilköy'de kaçak deşarj krizi: balıkçılar ve plaj sakinleri çözüm istiyor

Giriş: Okuma: ~2 dk Editör: Selin Yıldız
Paylaş
Yeşilköy Balıkçı Barınağı’nda İSKİ’ye ait iki borudan Marmara Denizi’ne kaçak kanalizasyon deşarjı tespit edildi; yetkililer İSKİ'ye idari ceza kesti.

Yeşilköy'de kanalizasyon sızıntısı sahil canlılarını ve halkı rahatsız etti

Yeşilköy Balıkçı Barınağı’nda yağmur suyu hattından Marmara Denizi’ne kaçak atık su deşarj edildiği yönündeki şikâyetler, bölge sakinleri ve denizle yakın ilişki içinde olan teknelerin sahipleri tarafından yetkililere taşındı. Vatandaşlar; kötü koku, renk değişimi ve denizde yaşayan canlıların zarar gördüğünü belirterek acil müdahale istiyor.

Denetim bulguları:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ekipleri, yapılan incelemelerde İSKİ’ye ait olduğu belirlenen iki beton borunun denize ulaştığını tespit etti. Denetim raporlarında, bu boruların çevresindeki deniz suyunun koyu renkte olduğu ve yer yer renkli su girişlerinin görüldüğü kaydedildi. Kaçak atık su deşarjı Çevre Kanunu kapsamında değerlendirildi ve kirliliğin Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde oluşması nedeniyle ceza iki katına çıkarılarak 1 milyon 678 bin lira idari para cezası uygulandı.

Balıkçılar ve kooperatifin tepkisi:

Yeşilköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı İbrahim Orhan Çeltikcilioğlu, 2021 yılında inşa edilen yağmur suyu kanalına zamanla farklı atıkların karıştığını, beyaz su, mazot ve foseptik geldiğini söyledi. Çeltikcilioğlu, bölgede yoğun koku oluştuğunu, teknelerin ve balıkçıların mağdur olduğunu, dilekçe ve şikâyetlere rağmen sorunun devam ettiğini belirtti. Ayrıca Ayamama Deresi’ndeki çalışmaya atıf yapılarak sorunun bir yıl sürebileceği bilgisinin verildiği aktarıldı.

Balıkçı Süleyman Tarlacı da liman içerisindeki teknelerin kirlilik nedeniyle zor durumda kaldığını, suyun kirli olduğunu ve insan sağlığı ile deniz canlıları açısından risk oluşturduğunu ifade etti. Tarlacı, tutulan balıkların artık burada pazarlanamadığını, mağduriyet nedeniyle ürünleri başka yerlere taşıdıklarını anlattı.

Vatandaşlar ve sahil sakinleri, yetkililerden kalıcı bir çözüm beklediklerini belirtirken, idari işlemin başlatıldığı ve İSKİ’ye ceza kesildiği bildirildi. Bölgedeki kirliliğin izlenmesi ve tekrarının önlenmesi için yetkililerin alınan tedbirleri hızlandırması talep ediliyor.

YEŞİLKÖY BALIKÇI BARINAĞI'NDAKİ YAĞMUR SUYU HATTINDAN MARMARA DENİZİ'NE KAÇAK ATIK SU DEŞARJ EDİLMESİ VATANDAŞLARIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ.

Selin Yıldız — İç Anadolu Editörü
Editör: Selin Yıldız