Ana Sayfa

27 yıllık evlat nöbeti: 17 ağustos kaybının gölgesinde bir annenin umudu

Giriş: Okuma: ~2 dk Editör: Cemal Korkmaz
Paylaş
Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 depreminde kızı Gözde'yi kaybeden Nurgül Karamert, 27 yıldır süren arayışında yetkililerden somut adım bekliyor.

arayış 27 yıldır sürüyor:

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde enkaz altından 12 saat sonra kurtarılan Nurgül Karamert, o geceden sonra kaybolan kızı Gözde'yi 27 yıldır arıyor. Kurtuluşunun ardından başlattığı arama, yalnızca günlük hayatını değil, aile düzenini de derinden etkiledi.

Karamert, kayıp kızına ilişkin iddialarını kitaplaştırarak kamuoyuna taşıdı; daha önce yayımladığı Gözde-Sesimi Duyan Var Mı? adlı çalışmasıyla yıllarca süren çabasını belgelemeye çalıştı. Anne, yetkililerden destek ve adalet talep ediyor.

deprem gecesi yaşananlar:

Karamert, 17 Ağustos akşamı kızını uyutup kendisinin de uykuya daldığını, sarsıntıyla kapıların kapanıp apartmanın yıkıldığını anlattı. Kızının odasına ulaşmaya çalıştıklarını ancak odanın eşiğinde mahsur kaldıklarını söyledi. Enkaz altında geçirdiği süreci aktarırken, 12 saat boyunca eşinin yanında olduklarını ancak birbirlerini göremediklerini belirtti.

Anne, kurtarıldıktan sonra hastaneye kaldırıldığını, ancak kızının kaybolduğunu fark ettiklerini ifade etti. Karamert'in aktardığına göre, deprem sonrası bir teğmen Gözde'yi boş bir arsada ağlarken bulup askeri hastaneye götürdü; ardından iddialara göre Albay M.T. kızın himayesine alındı. Teğmenin ifadesine göre hastanede kısa süre sonra kız bulunmuyor, teğmen çevresine soruyor ama bir sonuç çıkmıyor.

yıllarca süren mücadele ve hukuki süreç:

Kızını bulmak için yaklaşık 20 yıl boyunca resmi makamlara ulaşmaya çalıştığını söyleyen Karamert, polis ve savcılık süreçlerinde olumsuz engellerle karşılaştığını anlattı. Savcılık izinleri, dosyanın kapanması ve itiraz süreçleri birçok adımı kilitledi. Karamert, albayın eski eşi Saadet Hanım'ın ifadesinin "bilmiyorum" şeklinde olduğunu, oysa iddialara göre Saadet Hanım'ın olayla ilgili bilgi sahibi olduğunu söylüyor.

Dosyayla ilgili olarak yapılan itirazların bir kısmının nihai ret aldığı, son başvurunun ise yaklaşık 2,5 yıldır komisyonda incelemede olduğu belirtildi. Anne, dosyanın uzun süre bekletilmesine tepki göstererek merhametli ve vicdanlı bir hukuk yetkilisinden somut adım beklediğini ifade etti.

Karamert duygularını şöyle özetliyor: Artık bizi çocuğumuzla kavuştursunlar. Hayatının yıllarca süren mücadelesinde hem kayıp kızını aramak hem de diğer çocuklarına annelik yapmak zorunda kaldığını, artık yorulduğunu ve yardım çağrısında bulunduğunu belirtti.

çağrı ve umut:

Karamert, polis soruşturmasının yeniden ve titizlikle yürütülmesi, dosyanın adli merciler tarafından hızlıca ele alınması yönünde çağrı yapıyor. Annelerin sessiz bekleyişinin sona ermesi için yetkililerin dosyaya dönmesini istiyor ve Gözde'ye seslenerek içten bir dilek paylaşıyor: Sen gelince hayatım tamamlanacak.

MERKEZ ÜSSÜ KOCAELİ'NİN GÖLCÜK İLÇESİ OLAN 17 AĞUSTOS 1999 MARMARA DEPREMİ'NDE ENKAZ ALTINDAN 12 SAAT SONRA KURTARILAN NURGÜL KARAMERT, DEPREM GECESİ KAYBOLAN KIZI GÖZDE'Yİ 27 YILDIR ARIYOR.

Cemal Korkmaz — Haberde İnsan Editörü
Editör: Cemal Korkmaz