Dolphin tayfunu Okinawa'yı vurdu, geniş bölgelerde önlemler artırıldı
Güncelleme: Dolphin tayfununun bölgedeki etkileri:
Japonya'nın Okinawa Adası'nı etkisi altına alan Dolphin tayfunu, yerel yetkililer ve ulaşım operatörleri tarafından bildirilen ciddi aksamalara neden oldu. Rüzgarın hızı saatte 216 km/sye ulaşırken hasar, yaralanma ve geniş çaplı elektrik kesintileri kaydedildi.
Japonya'da etkiler ve zararlar:
Resmi kaynaklara göre tayfun nedeniyle 6 kişi yaralandı; bunların 5i Okinawa'da, 1i Kagoshima bölgesinde bildirildi. Bölgede toplamda 50 binden fazla binada elektrik kesintisi yaşandı; Kagoshima'da yaklaşık 39 bin, Okinawa'da ise 12 binden fazla binada enerji kesintisi bildirildi.
Ulaşım ve hizmetlerde aksamalar:
Havayolu şirketleri ANA ve Japan Airlines, Okinawa'ya planlanan uçuşları iptal etti. Yerel yönetimler ve acil durum ekipleri, olası sel ve toprak kayması riskine karşı tahliye ve müdahale hazırlıklarını yoğunlaştırdı.
Çin ve Tayvan'da önlemler ve beklentiler:
Çin yetkilileri, Dolphin tayfununu ikinci en yüksek seviye olan turuncu kategori tayfun olarak sınıflandırdı ve sel ile toprak kayması riskini gerekçe göstererek acil müdahale seviyesini 3'üncü seviyeye yükseltti. Meteoroloji merkezine göre tayfunun Zhejiang eyaletindeki Zhoushan ile Fujian eyaletindeki Fuding arasında karaya ulaşması bekleniyor.
Zhejiang kıyı şeridinde alarm seviyesi en yüksek düzeye çıkarıldı; liman faaliyetleri durduruldu ve 162 feribot seferi askıya alındı. Fujian eyaletinde de feribot seferleri durduruldu. Ningbo Lishe Uluslararası Havalimanı, saat 23.30'dan itibaren operasyonlarını durduracağını ve Pazar günü tüm uçuşları askıya alacağını açıkladı. Şanghay'ın Yangshan limanı boşaltılırken, Yangtze Nehri Deltası'ndaki bazı demiryolu seferleri Pazar gününden itibaren askıya alınacak.
Tayvan yönetimi ise tayfun öncesinde kuzey hattında kuvvetli yağış uyarısı yayınladı ve adadan kalkan 78 uluslararası uçuşun iptal edildiğini duyurdu. Yetkililer hafta sonu boyunca adanın kuzey kesimlerinde şiddetli yağmur beklendiğini belirtti.
Yerel ve bölgesel yetkililer, sel ve toprak kayması riskine karşı temkinli olunması çağrısında bulunurken acil müdahale ekiplerinin teyakkuzda olduğu bildirildi. Halkın yetkililerin uyarılarına uyması ve gereksiz seyahatlerden kaçınması istendi.
Japonya'nın Okinawa Adası'nda etkili olan Dolphin Tayfunu nedeniyle 6 kişi yaralandı ve 50 binden fazla bina elektriksiz kaldı. Çin ise doğu kıyılarına ulaşması beklenen tayfun öncesinde limanlarını kapattı, feribot seferlerini durdurdu.