Cezayir, Fransa ve Fas'ın Ortak Askeri Tatbikatına İtiraz Etti

Cezayir, Fransa ve Fas'ın eylül ayında sınırına yakın bölgede yapma planladığı askeri tatbikata itiraz ettiğini duyurdu.

Yayın Tarihi: 07.03.2025 01:46
Güncelleme Tarihi: 07.03.2025 01:46

Cezayir, Fransa ve Fas'ın Ortak Askeri Tatbikatına İtiraz Etti

Cezayir, ülkesinin sınırında Fransa ve Fas tarafından eylül ayında gerçekleştirileceği duyurulan ortak askeri tatbikatı, "provokatif bir eylem" olarak değerlendirerek Paris'e karşı çıktığını bildirdi. Bu durum, Fransa ile Cezayir arasındaki mevcut krizi daha da derinleştirebilir.

Cezayir'den Açıklama

Cezayir Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı yazılı açıklamada, Cezayir Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Lounes Magramane'nin, Fransa’nın Cezayir Büyükelçisi Stephane Romatet ile bakanlıkta bir araya geldiği duyuruldu. Görüşmede, Fransa-Fas askeri tatbikatının Cezayir açısından taşıdığı ciddi riskler üzerinde duruldu.

Genel Sekreter Magramane, bu tatbikatın Cezayir’e karşı bir provokasyon teşkil ettiğini belirterek, "Böyle bir adım, Cezayir-Fransa ilişkilerinde mevcut olan krizi daha da derinleştirerek, gerginliği yeni bir tehlike düzeyine taşıyacaktır"

Geçmişten Gelen Gerginlikler

Cezayir ve Fransa arasındaki ilişkiler son yıllarda pek çok sebepten ötürü gerginliği sürdürüyor. Fransa’nın, Batı Sahra’nın Fas lehine özerklik planına destek vermesi, Cezayir’in bağımsızlık yanlılarıyla olan ilişkisini zedeleyerek sorunları artırmıştır. Temmuz 2024’te Cezayir, Fransa'nın Batı Sahra'daki adımlarına tepki olarak Büyükelçisini geri çekme kararı almıştı.

Ayrıca, iki ülke arasında çözüm bekleyen bazı tarihi meseleler de gündemde. Bunlar arasında, Fransız yetkililerin yıllardır iade etmeyi reddettiği Cezayir arşivi, Paris’teki İnsan Müzesi'nde bulunan halk devrimi liderlerine ait kafatasları, Fransa'nın Cezayir Çölü'nde gerçekleştirilen nükleer denemelerin kurbanları için tazminat talepleri ve Bağımsızlık Savaşı sırasında kaybolan 2,200 kişinin akıbetinin açıklığa kavuşturulması gibi konular yer alıyor.