Arin Gölü'nde Alarm: Kuş Cenneti Hızla Alan Kaybediyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Arin Gölü, kuraklık ve aşırı sulama nedeniyle yaklaşık yüzde 50 kuruyarak ekosistemin çöküş tehlikesiyle karşı karşıya.

Yayın Tarihi: 22.11.2025 10:53
Güncelleme Tarihi: 22.11.2025 10:53

Arin Gölü'nde Alarm: Kuş Cenneti Hızla Alan Kaybediyor

Arin Gölü'nde Alarm: Kuş Cenneti Hızla Alan Kaybediyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesi sınırlarında bulunan ve kuş cenneti olarak bilinen Arin Gölü, son yıllarda yaşanan su çekilmeleri nedeniyle ciddi oranda alan kaybı yaşamaya başladı.

Gölün konumu ve büyüklüğü

Adilcevaz ilçe merkezine 31 kilometre uzaklıkta bulunan, yaklaşık 14 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip göl, Van Gölü'nün kuzey kıyısında, bin 650 rakımlı bir alanda yer alıyor.

Çekilmenin başlıca nedenleri

Uzmanlar, göldeki çekilmenin temel nedenleri olarak kuraklık, yaz aylarında artan buharlaşma ve bilinçsiz tarımsal sulama uygulamalarını gösteriyor. Tarım için açılan sondaj kuyularının çoğalması ve suyun aşırı kullanımı, göldeki su seviyesindeki düşüşü hızlandırdı.

Çevresindeki tarım arazilerinin sulama ihtiyacının büyük oranda gölden karşılanması sonucunda gölün yaklaşık yüzde 50 oranında kuruduğu belirtiliyor. Bu durum, bölgedeki kuş türleri ve genel ekosistem için ciddi bir risk teşkil ediyor.

Uzmanların uyarısı

Uzmanlar, alınacak önlemler hayata geçirilmezse Arin Gölü'nün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, koruma ve sürdürülebilir su yönetimi uygulamalarının önemine dikkat çekiyor.

BİTLİS’İN ADİLCEVAZ İLÇESİ SINIRLARINDA BULUNAN VE “KUŞ CENNETİ” OLARAK BİLİNEN ARİN GÖLÜ, SON...

BİTLİS’İN ADİLCEVAZ İLÇESİ SINIRLARINDA BULUNAN VE “KUŞ CENNETİ” OLARAK BİLİNEN ARİN GÖLÜ, SON YILLARDA YAŞANAN SU ÇEKİLMELERİ NEDENİYLE CİDDİ ORANDA ALAN KAYBI YAŞAMAYA BAŞLADI.

BİTLİS’İN ADİLCEVAZ İLÇESİ SINIRLARINDA BULUNAN VE “KUŞ CENNETİ” OLARAK BİLİNEN ARİN GÖLÜ, SON...