
Gazze'deki İsrailli esirlerden Matan'ın annesi Einav Zangauker, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya önemli bir mektup gönderdi. Mektubunda, "Siz siyasi nedenlerden dolayı seçici bir anlaşma tercih ettiniz diye oğlum bir tünelde yalnız başına ölüme terk edilmeyecek," diyerek kararlarına sert bir tepki gösterdi.
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Zangauker, Netanyahu'nun yolsuzluktan yargılandığı davanın oturumları sırasında mektubunu iletmek istedi. Netanyahu'nun avukatı Amit Haddad, Zangauker'den mektubu kendisine vermesini isteyerek, mektubu teslim aldı.
Zangauker, mektubunda, "Bu mektupla size sesleniyorum çünkü tüm rehine aileleriyle yaptığınız gibi, sayısız resmi talebe rağmen benimle özel olarak görüşmeyi sürekli ve sistematik bir şekilde reddettiniz," ifadelerini kullandı.
Oğlu Matan'ın, esir tutulduğu süre boyunca kötüleşebilecek bir ırsi kas hastalığı olduğunu belirten Zangauker, "Bu Matan'ı kasıtlı olarak terk etmeniz sebebiyle gerçekleşirse, seni asla affetmeyeceğim," dedi. 542 gün süren esaretin oğlunun sağlığını olumsuz etkilediğinden endişe duyduğunu vurguladı.
Oğlu Edan Alexander ile birlikte tutulduğu bilinen Zangauker, "Birkaç ay önceki istihbarat bilgilerine göre, Matan ve Alexander beraber bir tünelde uzun süre vakit geçirdi. Eğer anlaşma gerçekleşirse Matan karanlıkta yalnız kalacak," değerlendirmesinde bulundu.
Zangauker, "Bu kısmi anlaşma, aşamalı esir takası anlaşmasıyla bize dayattığınız seçiciliğin bir devamıdır. Eğer bu devam ederse, oğlum Matan'ı ölüme mahkum etmiş olacaksınız," şeklinde konuştu.
Son olarak, Zangauker, "Sizden şunu talep ediyorum: Eğer o asker serbest bırakılırsa Matan da serbest bırakılmalıdır. Siz siyasi nedenlerden dolayı seçici bir anlaşma tercih ettiniz diye oğlum bir tünelde yalnız başına ölüme terk edilmeyecek," dedi.
İsrail’in Yeni Teklifleri: İsrail Başbakanlık Ofisi, arabulucu ülkelerin Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası için sunduğu teklife karşı kendi teklifini sunmuştu. Hamas ise Mısır’ın ateşkes teklifi karşılığında 5 İsrailli esiri serbest bırakmayı kabul ettiğini duyurdu.
Hamas, 14 Mart'ta ABD vatandaşlığı bulunan hayattaki İsrail askeri Edan Alexander ile birlikte 4 ABD-İsrail vatandaşının naaşını teslim etmeyi kabul etmişti.