Muş'ta öğretmenler devamsız öğrencileri okula döndürmek için köy köy gezip ailelerle görüşüyor
Muş’un Yaygın İmam Hatip Ortaokulu ile Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenleri, çeşitli nedenlerle okula gitmeyen veya devamsızlık yapan öğrencileri yeniden eğitime kazandırmak için sahada yoğun mesai harcıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmada, okul idarecileri ve öğretmenler kapı kapı dolaşarak ailelerle yüz yüze görüşmeler yapıyor.
Zorlu coğrafya şartlarına rağmen köy köy dolaşan ekipler, öğrencilerle birebir görüşmeler gerçekleştiriyor, sorunları yerinde tespit ediyor ve aileleri bilgilendirerek çocukların okula dönüşünü sağlıyor. Bu çalışmalar sayesinde onlarca öğrenci tekrar eğitim sürecine dahil edildi; öğretmenlerin sahadaki emekleri, mesleğin sadece sınıfla sınırlı olmadığını ortaya koyuyor.
Okul müdürünün vurgusu
Yaygın İmam Hatip Ortaokulu ile Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Bayram Erim çalışmanın en etkili yöntemi olarak ev ziyaretlerini gösterdi ve şunları söyledi: "Her yıl devamsız öğrencilerimizi tespit ediyor ve öğretmenlerimizle birlikte ev ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Öğrencilerimizi okula kazandırmak için sahada elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyuyoruz. Okulun sadece dört duvar arasında var olan bir yer olmadığını düşünüyor; öğretmenlerimizle birlikte ev ev, köy köy gezerek devamsız öğrencilerimizi komisyonumuzla tespit ediyoruz. Ardından bu öğrencilerin okula gelmeme nedenlerini araştırıyor, velilerle iletişime geçerek çözüm yolları bulmaya çalışıyoruz. Bu süreçte, yıllardır görev yaptığımız okulda onlarca öğrenciyi yeniden okula kazandırdık ve aynı kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz. Ev ziyaretlerini artık bir kültür hâline getirdik ve bu kültürü sürdürmeye kararlıyız. Böylece öğrencilerimizin eğitim süreçlerine ve çalışmalarına katkı sunmayı amaçlıyoruz".
Öğretmenlerin yaklaşımı
İngilizce öğretmeni Betül Nur Akcagöz devamsızlığın nedenlerini araştırdıklarını belirterek, "Sene başından beri devamsız olan öğrencilerimizi tespit ediyoruz. Okulumuzda bununla ilgili bir komisyon kurduk. İlk olarak öğrencilerimizin devamsızlıklarının altında yatan sebepleri araştırıyoruz. Bu nedenler ekonomik olabilir, ailevi olabilir ya da sosyal çevreden kaynaklanabilir. Tüm bu etkenleri belirledikten sonra öğrencilerimizin evlerine ziyaretlerde bulunuyoruz. Yaptığımız ziyaretler kapsamında öğrencilerimizi okula nasıl geri kazandırabileceğimizi, motivasyonlarını nasıl artırabileceğimizi ve onlara nasıl destek olabileceğimizi değerlendiriyoruz. Ardından öğrencilerimizi yeniden okula kazandırıyor, okul ile bağlarını güçlendirmelerini sağlıyoruz. Bizim için kayıp öğrenci yoktur; hiçbir öğrenci gözden çıkarılmaz. Bu anlayışla elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam ediyoruz ve bundan sonra da aynı kararlılıkla çalışmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
Saha çalışmalarından örnek
Öğretmen Abdulhadi Açış ise sahadaki kararlılığı vurguladı: "Bugün Ağırtı köyündeyiz. Bu köyde devamsız olan öğrencileri geri kazandırmak adına yürüttüğümüz faaliyetlerden bahsetmek istiyorum. Zorlu şartlara rağmen öğrencilerimizin eğitimine devam edebilmesi için ev ev, köy köy, dağ bayır, çayır demeden gezmeye hazırız ve bu mücadelemiz sürekli devam edecektir. Yeter ki öğrencilerimiz eğitimden mahrum kalmasın; hiçbir öğrenciyi kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Sahada gezerken velilerin takındığı tavırlar ve öğrenciyi okula gönderme konusundaki isteksizlik zaman zaman bizi zorlasa da, hem veliyi hem öğrenciyi ikna etmeye kararlıyız. Hiçbir öğrencinin okulsuz kalmasını istemiyoruz ve mücadelemiz, tek bir öğrenci bile okula dönene kadar sürecektir. Ayrıca kız çocuklarımızın okutulması konusunda var olan önyargıları yıkmak adına çalışmalar yürütüyoruz ve inanıyoruz ki bu önyargıları aşarak kız çocuklarımızı okula kavuşturacağız".
Bu girişimler, yerel topluluklarla kurulan güvene dayanıyor ve öğretmenlerin sahada sürdürdüğü birebir iletişim sayesinde daha fazla öğrencinin eğitim hakkına erişmesi hedefleniyor.
MUŞ’UN YAYGIN İMAM HATİP ORTAOKULU İLE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ’NDE GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLER, ÇEŞİTLİ NEDENLERLE OKULA GİTMEYEN VEYA DEVAMSIZLIK YAPAN ÖĞRENCİLERİ YENİDEN EĞİTİMLE BULUŞTURMAK AMACIYLA KÖY KÖY DOLAŞARAK AİLELERLE GÖRÜŞÜYOR.