ABD'nin yeni gümrük tarifesi Türk zeytinyağı ihracatını zora sokuyor

Mustafa Kürlek, ABD'nin zeytinyağına uyguladığı yüzde 12,5'lik tarifenin Türkiye'yi İspanya'ya kıyasla 2,5 puan daha maliyetli konuma getirdiğini ve ABD pazarında kayıp riski doğurduğunu söyledi.


ABD'nin yeni gümrük tarifesi Türk zeytinyağı ihracatını zora sokuyor

ABD tarifesi sektörde rekabet dengelerini değiştiriyor

Ayvalık Ticaret Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, ABD tarafından açıklanan yeni gümrük vergisi tarifelerinin Türk zeytinyağı sektöründe ciddi etki yaratabileceğini belirtti. Kürlek, kararın özellikle zeytinyağı için getirilen yüzde 12,5lik tarifeyle Türkiye'yi ana rakiplerine göre dezavantajlı duruma soktuğunu vurguladı.

Avrupa Birliği ve Tunus muafiyetleri rekabeti zorluyor:

Kürlek, açıklanan tarifelerde Avrupa Birliği zeytinyağının yüzde 10 seviyesinde tutulmasının ve Tunus gibi rakiplere sağlanan muafiyetlerin Türkiye aleyhine sonuçlar doğuracağını söyledi. Buna göre, Türkiye'nin üzerinde kalan yüzde 12,5lik oran, İspanya ile karşılaştırıldığında yaklaşık 2,5 puan daha yüksek maliyet anlamına geliyor ve bu farkın düşük kâr marjlarıyla çalışan sektörde önemli bir dezavantaj oluşturduğunu aktardı.

ABD pazarı için olası kayıp ve beklenen adımlar:

Kürlek, navlun gibi ek giderlerin de işin içine girdiğinde, Türkiye'nin zeytinyağı ihracatının yaklaşık yüzde 28'ini gerçekleştirdiği ABD pazarında ciddi rekabet kayıpları yaşanabileceğini söyledi. Sektörün mevcut düşük marjları göz önünde bulundurulduğunda, yüzde 2,5'lik farkın bile satış ve pazar payı üzerinde belirleyici olabileceği uyarısında bulundu.

Ayvalık Ticaret Odası temsilcisi, çözüm için olası yollar arasında tarife oranlarının yeniden gözden geçirilmesi, farklı devlet destekleri ve gümrük vergilerinin düzenlenmesi gibi seçenekleri sıraladı. Kürlek, 'Umarım ilerleyen dönemde vergi oranlarında güncelleme yapılır ve sektöre ek destek sağlanır' ifadeleriyle beklentisini dile getirdi.

Genel değerlendirmede ise sektör temsilcileri, alınan kararın kısa vadede ihracat fiyatlarını ve rekabet gücünü olumsuz etkileyebileceği görüşünde birleşiyor. İlgili tarafların atacağı diplomatik ve ticari adımlar, önümüzdeki dönemde Türk zeytinyağının ABD pazarındaki konumunu belirleyecek.

AYVALIK TİCARET ODASI GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU BAŞKANI MUSTAFA KÜRLEK, ABD TARAFINDAN AÇIKLANAN...

AYVALIK TİCARET ODASI GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU BAŞKANI MUSTAFA KÜRLEK, ABD TARAFINDAN AÇIKLANAN YENİ GÜMRÜK VERGİSİ TARİFELERİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Berk Doğan

Berk Doğan

Dijital Ekonomi Editörü

Piyasa haberleri, şirket açıklamaları, vergi düzenlemeleri ve tüketici ekonomisi odaklı içerikler üreten dijital editör.

Yorumlar

0

Henüz yorum yapılmamış

Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!