Ustalığın izleri:
Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde 70 yıldır marangozluk yapan 90 yaşındaki Reşit Tekinkuş, ilerleyen yaşına rağmen atölyesinde el emeğiyle üretmeyi sürdürüyor. Babasından 10 yaşında öğrendiği mesleği yıllar içinde geliştirerek bugünlere taşıyan Tekinkuş, geleneksel yöntemleri ve basit el aletlerini kullanmayı tercih ediyor.
Geleneksel el işçiliği ve ürün yelpazesi:
Tekinkuş, makinelerin yaygınlaştığı sektörde dahi el aletlerine bağlı kalmanın önemine vurgu yapıyor. Geleneksel tekniklerle hazırladığı ürünler arasında özellikle soğan tahtası, ekmek tahtası ve yöresel nitelikli fıstık merdiveni yer alıyor. Usta, üretimde formun ve detayların el işçiliğiyle korunmasının hem dayanıklılık hem de estetik açıdan fark yarattığını belirtiyor.
Mesleğin aktarımı ve bölgesel talep:
Mesleği nesilden nesile aktarmaya özen gösteren Tekinkuş, işin terazisini oğluyla paylaşıyor. Tekinkuş, 'Ben bu mesleğe 1965 yılında başladım. Şimdi oğlum cumartesi-pazar gelip bana yardım ediyor, o benden daha iyi usta oldu' diyerek işin sürdürülebilirliğine dikkat çekiyor. Üretilen eşyalar Gaziantep'in ilçeleri başta olmak üzere birçok ile gönderiliyor ve aile geçimini sağlamaya devam ediyor.
Oğuzeli'nde yaşayan en eski marangoz olduğunu söyleyen Tekinkuş, her gün erkenden atölyesine gelip ürünlerini severek yaptığını ifade ediyor. Uzun yılların birikimi, onun elinde hem mesleğin hem de bölgesel zanaatkârlığın canlı bir tanığı olmaya devam ediyor.

GAZİANTEP'TE 70 YILDIR MARANGOZLUK YAPAN 90 YAŞINDAKİ REŞİT TEKİNKUŞ, İLERLEYEN YAŞINA RAĞMEN AHŞABA ŞEKİL VEREREK UNUTULMAYA YÜZ TUTAN MARANGOZLUK MESLEĞİNİ OĞLU İLE YAŞATIYOR.
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!