Türkiye'nin Günlük Petrol Üretimi 132 Bin Varile Ulaştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüğünü ve Mart 2025 itibarıyla günlük petrol üretiminin 132 bin varile ulaştığını duyurdu.
Yerli Üretim İçin Yeni Kuyular Açılıyor
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin yerli üretimini artırma ve artan enerji talebini karşılama hedefi doğrultusunda çalışmaların güçlendirileceğini belirtti. Bu kapsamda Gabar başta olmak üzere Van, Diyarbakır ve Türkiye-Suriye sınırının kuzey kısmında toplam 153 petrol arama kuyusu açılacağını açıkladı.
Gabar bölgesinden, 2025 Mart başı itibarıyla günlük petrol üretiminin 78 bin varile ulaştığını kaydeden Bayraktar, bu kuyu sayısında yıl sonuna kadar artış sağlanacağını vurguladı.
Doğal Gaz Hedefleri ve Üretim Kapasiteleri
Bayraktar, Türkiye'nin 2020 yılında Karadeniz'de bulunan Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşifle doğal gaz arz güvenliğine önemli katkılar sağladığını belirtti. Mevcut durumda bu sahadan günlük 7 milyon metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti.
Ramazan Bayramı'nda bu miktarın 9,5 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini söyledikten sonra, 2026'nın ikinci yarısında doğal gaz üretiminin 20 milyon metreküpe ulaşacağını ifade etti.
Yerli ve Milli Enerji Üretimi İçin Çaba
Türkiye, halihazırda 4 sondaj ve 2 sismik araştırma gemisiyle denizlerde petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Enerji Bakanı, bu yıl yapılacak 259 milyar liralık kamu yatırımı içinde doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerine 140,7 milyar lira ayrıldığını da belirtti.
Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisi Fatih, Karadeniz'deki dniz sondajına başladı. Diğer sondaj gemileri olan Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han ile birlikte ülkenin enerji bağımsızlığına katkıda bulunmayı hedefliyor.