Kastamonu Üniversitesi'nde "Uluslararası Hukuk Bağlamında Savaş ve Çatışma" Konferansı
Kastamonu Üniversitesi'nde düzenlenen "Uluslararası Hukuk Bağlamında Savaş ve Çatışma" konferansı, İstanbul 2 Numaralı Barosu ve Anayasa Hukukçular Derneği'nin koordinasyonunda; Türkiye Hukuk Platformu, Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB) ve Kastamonu Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirildi. Etkinlik, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklendi.
Katılımcılar ve açılış
Konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, İstanbul 2 No’lu Baro Başkanı Av. Yasin Şamlı, Uluslararası Hukukçular Birliği Başkan Vekili Av. Uğur Faruk Tüzün, İstanbul 2 No’lu Baro Başkan Vekili Niyazi Paksoy, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal: Savaşların kurallara bağlanması bir yükümlülüktür
Konferansta konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, uluslararası hukukun savaşları önleme ve çatışma halinde sivillerin korunması gibi kritik görevleri bulunduğunu belirtti. Topal, "Savaş ve çatışmaların belirli kurallara bağlanması ve bu kapsamda tarafların belirli kurallarla sınırlandırılması hem dini hem hukuki hem de ahlaki bir yükümlülüktür" dedi.
Topal, uluslararası hukukun amacını; çatışmaların asgari insaniyet zemininde sürdürülmesi, sivillerin korunması ve gereksiz acıların azaltılması şeklinde özetledi. Ayrıca modern savaş hukuku ilkeleri ile İslam'ın savaş ahlakı öğretileri arasındaki paralelliğe dikkat çekerek, Peygamber Efendimizin savaş sırasında kadın, çocuk ve sivillere yönelik koruyucu uyarılarını hatırlattı.
Topal, çatışmaların insanlık var oldukça süreceğini vurgulayarak, "Bize düşen ise insan olma erdemine sahip bireyler olarak bu tür gayri ahlaki olumsuzluklara karşı tavır koyabilmek" mesajını verdi ve mazlumla zalimi ayırt etmeden insan onuruna uygun davranış sergilenmesi gerektiğini belirtti.
Baro Başkanı Yasin Şamlı: Gazze bir insanlık sorunudur
İstanbul 2 No’lu Baro Başkanı Av. Yasin Şamlı, Gazze ve Filistin'de yaşananları insanlık sorunu olarak nitelendirdi. Şamlı, İstanbul 2 No’lu Baro olarak Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurduklarını, mahkemenin Gazze konusundaki kararının yetersiz olduğunu söyledi. Şamlı, "400 bin nüfusun yaşadığı Gazze, şu anda yerle bir edilmiş durumdadır" ifadelerini kullandı ve "Mısır’da darbe başarılı oldu ama ülkemizde başarılı olmadı" değerlendirmesinde bulundu.
UHUB ve diğer konuşmacılar
UHUB Genel Koordinatörü Uğur Faruk Tüzün, UHUB’ın yapısı, faaliyet alanları ve özellikle Filistin konusundaki çalışmalarına değindi. Tüzün, İsrail’in Gazze ve Filistin’de geçmişten bugüne işlediği ihlallerin birbirinden ayrı değerlendirilemeyeceğini ve bu ihlallerin tarihi bir süreç içinde devam ettiğini vurguladı.
Akademik sunumlar
Konferans, Dr. Öğretim Üyesi Hamza Yavuz'un moderatörlüğünde yapılan akademik sunumlarla sürdü. Sunum yapanlar ve ana başlıkları şunlardı:
Dr. Öğretim Üyesi Elşan İzzetgil — "Rusya’nın Ukrayna Saldırısının Gerekçelerinin Rus Dış Politika Kültürü Bağlamında Analizi": İzzetgil, Rusya'nın tarihsel tehdit algısını, özellikle güney ve batı sınırlarındaki güvenlik kaygılarını ve Ukrayna'nın Batı ile yakınlaşmasının Moskova tarafından tehdit olarak algılanmasını analiz etti.
Dr. Öğretim Üyesi Şenel Sarsıkoğlu — "Uluslararası Ceza Hukuku Kapsamında Gazze’de İşlenen Fiillerin Değerlendirmesi: Savaş Suçu mu, Soykırım mı": Sarsıkoğlu, savaş hukuku ilkelerinin çatışma sürecinde bile insan hakları hukuku ile birlikte uygulandığını belirterek, İsrail’in 2023’ten bu yana okul, hastane, ibadethane ve mülteci kampları gibi tarafsız alanları hedef aldığı iddialarına dikkat çekti ve bu eylemleri uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirdi.
Araştırma Görevlisi Dr. Harun Koçak — "Uluslararası Hukukta Kuvvet Kullanımının Dönüşümü: BM Rejiminin Sonu": Koçak, uluslararası hukukta güç kullanımı ve Birleşmiş Milletler rejimindeki dönüşümlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kapanış
Konferans, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimiyle sona erdi.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ’NDE "ULUSLARARASI HUKUK BAĞLAMINDA SAVAŞ VE ÇATIŞMA" KONFERANSINDA KONUŞAN KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. AHMET HAMDİ TOPAL, "SAVAŞ VE ÇATIŞMALARIN BELİRLİ KURALLARA BAĞLANMASI VE BU KAPSAMDA TARAFLARIN BELİRLİ KURALLARLA SINIRLANDIRILMASI HEM DİNİ HEM HUKUKİ HEM DE AHLAKİ BİR YÜKÜMLÜLÜKTÜR" DEDİ.