Yeni pistin teknik özellikleri:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda inşa edilen 4. ana pistin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın teşrifleriyle yarın hizmete açılacağını açıkladı. Havalimanı daha önce kuzey-güney doğrultusunda uzanan üç ana ve iki yedek olmak üzere toplam beş pistle faaliyet gösteriyordu; yeni pistin devreye alınmasıyla toplam pist sayısı 6 olacak.
Yeni beton pist, 2.820 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde tasarlandı ve havalimanının ilk doğu-batı yönlü pisti olma özelliğini taşıyor.
Operasyonel etkileri:
Bakan Uraloğlu, yeni pistin özellikle iç hat uçuşları ve doğu yönlü rotalarda taksi süreleri ile havada kalış sürelerini kısaltacağını belirtti. Bu tür sürelerin kısalması, doğrudan yakıt ve zaman tasarrufuna yol açarak işletme verimliliğini artıracak.
Yeni eksen ayrıca olumsuz hava şartlarında operasyonel çeşitliliği güçlendirerek iniş-kalkış emniyet marjını yükseltecek ve zamanında kalkış oranlarını iyileştirecek. Pist konumu, hangar alanlarına yakınlığı nedeniyle genel havacılık faaliyetlerinin daha hızlı ve bağımsız yürütülmesine de imkan sağlayacak.
Beklenen kazanımlar:
Pist açılışıyla birlikte hava trafik yönetimi için ek alternatif sunulacak; bu da yoğun dönemlerde akışın düzenlenmesine katkı verecek. Havalimanı yetkilileri, yeni pistin kullanıma girmesiyle beraber hem yolcu deneyiminde hem de havacılık operasyonlarında somut iyileşmeler hedeflediklerini ifade etti.

İSTANBUL HAVALİMANI'NIN İLK DOĞU-BATI PİSTİ YARIN AÇILIYOR
Henüz yorum yapılmamış
Bu içerik hakkında ilk yorumu siz yapın!