Cevdet Yılmaz: Rum’un 'askeri varlık' söylemlerini kabul etmiyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC’de Tufan Erhürman ile görüşmesinde Rum tarafının askeri varlık iddialarını reddettiğini ve Türk askerinin adaya istikrar getirdiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 16.01.2026 16:19
Güncelleme Tarihi: 16.01.2026 16:50

Cevdet Yılmaz: Rum’un 'askeri varlık' söylemlerini kabul etmiyoruz

Cevdet Yılmaz: Rum’un 'askeri varlık' söylemlerini kabul etmiyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dün Lefkoşa’da gerçekleştirilen temasları kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile yaptığı görüşmenin basına açık bölümünde, Rum tarafının adadaki askeri varlık iddialarını net sözlerle reddetti.

Görüşme detayları

Yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşmenin ardından konuşan yetkililer, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilerin özel niteliğini vurguladı. Erhürman, iki taraf arasındaki bağların "başka herhangi iki devlet arasındaki ilişkilere hiçbir şekilde benzemez" olduğunu belirtti.

Erhürman, Kıbrıs sorunu ve dış politika konularının Türkiye ile istişare içinde yürütüleceğini söyleyerek, müzakere masası ile görüşme masasını ayrı tuttuğunu ifade etti. Erhürman, "Kıbrıs Türk halkı ... Kıbrıs Adası’ndaki eşit egemenlik haklarına sahip olan iki eşit kurucu ortaktan biridir" dedi ve hakların ihlal edilmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Türkiye-KKTC ilişkileri ve egemenlik vurgusu

Erhürman, KKTC ile Türkiye arasındaki istişare ve işbirliğinin sürdüğünü, masada olmanın haklardan vazgeçmek anlamına gelmediğini belirtti. AB Dönem Başkanlığı sürecindeki bazı yaklaşımların kabul edilemez noktalara taşındığını ifade ederek, "Biz masadayız" dedi.

Erhürman ayrıca, Türkiye ile koordinasyonun geçmiş tüm cumhurbaşkanları döneminde sürdüğünü, bundan sonra da böyle devam edeceğine inandığını söyledi.

"Kıbrıs Türkleri hiçbir zaman yalnız değildir"

Cevdet Yılmaz, Türkiye-KKTC ilişkilerinin yalnızca devletler arası değil toplumlar arasında da güçlü bir kardeşlik bağı içerdiğini vurgulayarak, "Kıbrıs Türkleri hiçbir zaman yalnız değildir" ifadesini kullandı. Yılmaz, Kıbrıs meselesinin ortak bir dava olduğunu tekrar etti.

Yılmaz, Rum kesiminin son dönemdeki açıklamalarını kınayarak, bu tür söylemlerin geçmişle ve bugünün gerçekleriyle örtüşmediğini, değerlendirmenin hem KKTC ada halkı hem de tüm dünya tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Türk askeri varlığı ve adada istikrar

Yılmaz, Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası oluşan güven ortamına dikkat çekerek, "Türk askerinin buradaki varlığı sadece KKTC’ye, Kıbrıs Türk halkına değil tüm adaya istikrar, güven getirmiştir" dedi. Türk askerinin adadaki varlığının yarım asırdır huzur, istikrar ve ekonomik gelişme sağladığını belirtti.

Yılmaz ayrıca, adada ortak çalışma ve işbirliği yapılabilecek alanların bulunduğunu, bu tür adımların samimiyet testi niteliğinde olduğunu kaydetti.

Rum tarafının söylemlerine sert tepki

Yılmaz, şunları söyledi: "Rum tarafının adadaki askeri varlığımıza ilişkin söylemlerini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz, yok hükmünde sayıyoruz." Ayrıca, Rum tarafının tek taraflı olarak bazı uluslararası çevrelerle yürüttüğü adımların adanın ve bölgenin güvenliğini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Yılmaz, iki ayrı devlet gerçeğinin ortada olduğunu, bunu tanımadan yapılan söylemlerin geçerli olmayacağını ifade etti. İki ayrı devlet olmasının işbirliğini engellemediğini, samimiyetsiz propagandanın ise boş olduğunu belirtti.

KKTC’nin uluslararası görünürlüğü

Görüşmenin sonunda Yılmaz, KKTC’nin son yıllarda Türk Devletleri Teşkilatı başta olmak üzere çeşitli platformlarda daha görünür ve aktif hale gelmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Türkiye olarak KKTC’nin haklarının tanzim edilmesinde diplomatik katkı sağlamaya devam edeceklerini vurguladı.

Yılmaz, "KKTC, Kıbrıs davası ile her platformda Türkiye olarak yanınızdayız" diyerek, Türkiye’nin her türlü gücüyle desteğini sürdüreceğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ, DÜN GELDİĞİ KKTC'NİN BAŞKENTİ LEFKOŞA'DA TEMASLARINI...

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ, DÜN GELDİĞİ KKTC'NİN BAŞKENTİ LEFKOŞA'DA TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ, DÜN GELDİĞİ KKTC'NİN BAŞKENTİ LEFKOŞA'DA TEMASLARINI...

Yazar
EDİTÖR

Mert Yılmazer

7 yıllık deneyime sahip. Özellikle İstanbul'daki adliye ve polis haberleri konusunda uzmanlaşmış, sıcak haber takibinde hızlı reaksiyon gösteren orta kıdemli editör. Şehir haberciliği ve belediye gündemlerine hakimdir.