Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,66 0,03%
EURO
35,14 0,01%
ALTIN
2.435,95 0,02%

Erkekler hazır olun! Artık siz de hamile kalabileceksiniz

Bilim dünyasını alt üst eden incelemeler yapılırken Y kromozomu yok olacağı ve erkeklerinde hamile kalabileceği yönünde yorumlar geldi.

Yayın Tarihi: 28.11.2023 18:02
Güncelleme Tarihi: 28.11.2023 18:02

Erkekler hazır olun! Artık siz de hamile kalabileceksiniz

Y kromozomu, erkekliğin sembolü olarak bilinirken sadece güçlü ve dayanıklı olmasıyla birçok işlev görülüyor. Embriyonun cinsiyetinin belirlenmesiyle önemli etken olurken SRY'yi taşırken Y kromozomlarında diğer kromozomlarla kıyaslanarak tek kromozomlu olarak erkekler için yeni sürecin başladığına işaret ediliyor.

X kromozomu, erkeklerde ise bir X ve daha zayıf bir Y kromozomu kalmıştır. Bilim insanları, bu dejenere olma sürecinin olmasıyla beraber Y kromozomunun hepsinin bitirilmesi 4,6 milyon yıl olduğunu yönünde tahminler yapıldı. Son araştırmalar üzerine Y kromozomunun bazı koruyucu mekanizmalara bakılarak Danimarka'da yapılan çalışmalar üzerine Y kromozomunun genler üzerine büyük yapısal değişikliler eğilimli olurken Y kromozomunun palindrom adı verilen özel yapılar geliştirilerek gen kayıpları azalarak mekanizmalar geliştirildi.

erkeklerde hamile olabilir

Y kromozomunun tamamen yok olacağı bu durumun doğurganlık sorunlarına neden olması yönünde iddialar ortaya atıldı. Erkeklerinde hamile kalabileceği yönünde bilgiler ortalıkta gezinirken Y kromozomunun işlevi değiştirilerek kadın çiftlerin veya kısır erkeklerin yardımlı üreme teknikleriyle gebe kalmasının mümkün olduğu düşünülüyor.