Manisa CBÜ 'Anthropo-Scene' Eğiticilerin Eğitimi ile İklim Kaygısını Sanata Taşıdı
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ), Avrupa Birliği destekli Anthropo-Scene projesi kapsamında düzenlenen "Eğiticilerin Eğitimi (Training for Trainers)" programına ev sahipliği yaptı. Program, gençlerde görülen iklim kaygısını sanatsal yöntemlerle eyleme dönüştürmeyi hedefliyor.
Eğitim programı ve hedefleri
12-14 Kasım 2025 tarihlerinde Manisa’da gerçekleştirilen eğitimde, Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen lise öğretmenleri bir araya geldi. MCBÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Özçınar başkanlığında yürütülen program; sosyal tiyatro, sanat temelli aktivizm (artivism) ve mindfulness teknikleriyle gençlerin iklim krizine ilişkin kaygılarını pozitif toplumsal eyleme dönüştürmeyi amaçladı. Eğitim modülü, MCBÜ’nün Erasmus+ projelerindeki deneyimiyle birleşerek Avrupa’daki okullarda uygulanacak pilot çalışmalar için çerçeve sağlayacak.
Uygulama yöntemleri ve ekip
Eğitim oturumlarında katılımcılara iklim krizini müfredata entegre ederken kullanılabilecek drama, hikâye anlatımı, oyunlaştırma ve katılımcı sınıf içi yöntemler uygulamalı olarak tanıtıldı. Düzenleme komitesinde Doç. Dr. Göker Gülay, Araştırma Görevlisi Dr. Ezgi Güneş ve Araştırma Görevlisi Dr. Selime Gümüş ile MCBÜ Anthropo-Scene Manisa ekibindeki idari personel aktif rol aldı.
Okul pratiği ve İzmir ortaklığı
Programın son gün oturumları, projenin İzmir ortağı MEV Özel Güzelbahçe Koleji'nde gerçekleştirildi. Bu adım, Türkiye’deki okul pratiği ile Avrupa ölçekli iklim eğitimi yaklaşımı arasında köprü kurmayı hedefledi.
Kültürel program: Manisa’yı tanıma turları
MCBÜ, eğitimin yanı sıra konuklara Manisa’nın kültürel mirasını tanıtmak için kapsamlı bir kent programı düzenledi. Katılımcılar, Prof. Dr. Yusuf Sezgin rehberliğinde Manisa Müzesi'ni ziyaret ederek kentin tarihine dair bilgi edindi. Ayrıca Manisa Yeni Han gezisiyle Osmanlı dönemi ticaret yapıları ve han kültürü tanıtıldı. Son olarak Bağcılık Araştırma Enstitüsü (BAEM) ziyaretinde Manisa’nın ünlü üzüm ve bağcılık kültürü ile yerel üzüm çeşitleri hakkında bilgi verildi.
Üniversite yöneticilerinden değerlendirmeler
MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, programın Manisa ayağının başarıyla tamamlanmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, üniversitenin uluslararasılaşma vizyonu ve yenilikçi eğitim yaklaşımlarına vurgu yaptı. Rektör Kibar, projenin bilim ve sanatın gücünü birleştirdiğini ve Manisa’da oluşturulan çerçevenin Avrupa’da standart belirleyeceğini ifade etti.
MCBÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Özçınar ise eğitimin stratejik önemine dikkat çekti; amaçlarının iklim kaygısını eyleme dönüştürecek araçlar sunmak olduğunu ve Manisa’da şekillenen eğitim çerçevesinin projenin ilerleyen aşamalarında tüm Avrupa’daki okullara rehberlik edeceğini kaydetti.
MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ (MCBÜ), AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ "ANTHROPO-SCENE" PROJESİ KAPSAMINDA AVRUPALI LİSE ÖĞRETMENLERİNİ AĞIRLADI. MANİSA'DA DÜZENLENEN "EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ" PROGRAMINDA, GENÇLERDEKİ İKLİM KAYGISINI SANATA VE EYLEME DÖNÜŞTÜRME YÖNTEMLERİ ELE ALINDI. PROGRAM, MCBÜ İLETİŞİM FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. MERAL ÖZÇINAR'IN BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.