
Küresel Şirketlerden Tarihi Taahhüt
Dünya Nükleer Birliği, global enerji tüketicisi olan büyük şirketlerin, nükleer enerji kapasitesinin 2050'ye kadar en az 3 katına çıkarılması hedefini desteklemek üzere taahhütte bulunduğunu açıkladı. Bu önemli adım, Houston'da düzenlenen CERAWeek 2025 konferansı çerçevesinde gerçekleşti.
Önde Gelen Şirketlerin Katılımı
Google, Amazon, Meta, Dow, Occidental, Allseas, OSGE ve IHI gibi önde gelen firmalar, nükleer enerjinin enerji güvenliği ve sürdürülebilir temiz enerji sağlama becerisini vurgulamak amacıyla bu taahhüdü imzaladı. Bu imza ile birlikte, daha önce bu hedefe destek veren 14 küresel banka ve finans kuruluşu, 140 nükleer endüstri şirketi ve 31 ülke arasına katıldılar. Ayrıca Türkiye de bu taahhütte yer aldı.
Dünya Nükleer Birliği'nden Açıklama
Dünya Nükleer Birliği Genel Direktörü Sama Bilbao y Leon, şirketlerin taahhüdüne verdiği desteği "benzeri görülmemiş bir destek" olarak değerlendirerek, nükleer enerjinin hızla yaygınlaşmasına yönelik net bir sinyal
Önemli İsimlerden Yorumlar
Google Temiz Enerji ve Karbonsuzlaşma Teknolojileri Başkanı Lucia Tian, nükleer enerjinin gelecekte temiz ve güvenilir bir enerji kaynağı olarak önemli bir konumda olacağını belirtti ve bu taahhüdü imzaladıkları için duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca, Google’ın artan enerji talebini karşılamak için gelişmiş nükleer teknolojilerin ticarileşmesini hızlandırmayı hedeflediğini ifade etti.
Meta Küresel Enerji Başkanı Urvi Parekh ise, büyüyen ekonomilerin temiz ve güvenilir enerji ihtiyacını karşılama konusunda nükleer enerjinin kritik bir rol oynayacağını belirterek, şirketin bu alan üzerindeki taahhüdünü yineledi.
Nükleer Enerji Kapasitesini Üç Katına Çıkarma Hedefi
Küresel nükleer enerji kapasitesinin 2050'ye kadar 3 katına çıkarılması hedefi, ilk kez Eylül 2023'te Dünya Nükleer Sempozyumu'nda tanıtıldı. Ayrıca, Kasım 2023'teki Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP28 öncesi Emirates Nuclear Energy Corporation ile ortaklaşa sunuldu. Bu dönemde oluşturulan Nükleer Enerjiyi 3 Katına Çıkarma Deklarasyonu, 31 ülke ve 140'tan fazla nükleer enerji şirketi tarafından desteklenmiştir.
2023 sonu itibarıyla dünyada toplamda 368 gigavatlık nükleer enerji kapasitesi bulunuyor. Bu, 2022'ye göre 3 gigavatlık bir artış anlamına geliyor. Nükleer enerji, şu an için 439 reaktörle dünya genelinde elektrik üretiminin yüzde 9'unu sağlamaktadır.