Avrupalı Liderlerden Üçlü Zirve Çağrısı: Trump ve Zelenskiy ile Görüşmeye Hazırız
Alaska zirvesi sonrası ortak açıklama yayımlandı
Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya ve Finlandiya liderleri, Alaska zirvesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump ve Ukraynalı mevkidaşları Volodimir Zelenskiy'nin katılımıyla üçlü zirve çağrısı yaptı. Açıklamada, "Başkan Trump ve Başkan Zelenskiy ile Avrupa desteğiyle üçlü bir zirve için çalışmaya hazırız" ifadesi yer aldı.
AB Konseyi, Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmeyi takiben, Fransa, İtalya, Almanya, İngiltere, Finlandiya ve Polonya liderleri ile AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından hazırlanan ortak açıklamayı paylaştı. Açıklamada Trump'ın, liderleri bu sabah erken saatlerde Putin ile Alaska'da yaptığı görüşmenin sonuçları hakkında bilgilendirdiği bildirildi.
Açıklamada Avrupalı liderlerin Trump'ın Ukrayna'daki katliamı durdurma, Rusya'nın saldırganlığını sona erdirme ve adil, kalıcı barış sağlama çabalarını memnuniyetle karşıladığı belirtilirken, Başkan Trump'ın "Anlaşma olana kadar anlaşma yok." sözlerine atıf yapıldı. Açıklama, bir sonraki adımın Zelenskiy'nin de dahil olduğu bir görüşme olması gerektiğini vurguladı.
Avrupa'nın tutumu şu başlıklar halinde özetlendi:
"Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü etkili bir şekilde savunabilmesi için kesin güvenlik garantilerine sahip olması gerektiği konusunda netiz. Başkan Trump'ın ABD'nin güvenlik garantileri vermeye hazır olduğu yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Gönüllüler Koalisyonu, aktif bir rol oynamaya hazırdır. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine veya üçüncü ülkelerle işbirliğine hiçbir sınırlama getirilmemelidir. Rusya, Ukrayna'nın AB ve NATO'ya katılımını veto edemez. Topraklarıyla ilgili kararları almak, Ukrayna'nın sorumluluğundadır. Uluslararası sınırlar zorla değiştirilmemelidir."
Ayrıca açıklamada Avrupa'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların sürdürüleceği vurgulandı.
Trump ile Putin, dün Alaska'nın Anchorage kentinde 3 saat süren toplantı yapmış; ABD lideri önemli ilerlemeler kaydettiklerini ancak nihai anlaşmaya varamadıklarını duyurmuştu.