DOLAR
38,4 0%
EURO
43,69 0%
ALTIN
4.094,52 0%
BITCOIN
3.614.886,56 0,05%

Falih Rıfkı Atay, Vefatının 54. Yılında Anılıyor

Gazeteci ve yazar Falih Rıfkı Atay, 54 yıl önce hayata veda etti. Eserleriyle Türk edebiyatına önemli katkılarda bulundu.

Yayın Tarihi: 19.03.2025 11:42
Güncelleme Tarihi: 19.03.2025 11:42

Falih Rıfkı Atay, Vefatının 54. Yılında Anılıyor

Falih Rıfkı Atay: Türk Edebiyatının Önemli İsimlerinden Biri

Gazeteci, yazar ve siyasetçi Falih Rıfkı Atay, vefatının 54. yıldönümünde anılıyor. 1894 yılında İstanbul Fatih'te doğan Atay, genç yaşta başladığı gazetecilik kariyeri ile Türk edebiyatına önemli katkılarda bulundu.

Genç Yaşta Edebi Hayata Adım Attı

Asıl adı Mustafa Rıfkı olan Atay, Soyadı Kanunu ile birlikte "Atay" soyadını almış ve bu seçiminin nedenini, "Ben bir sabah Tarama dergisini açmış, ilk sayfalarda en sevimli kelimeyi soyadı almaya karar vermiştim. 'Atay', o sabahki seçmenin eseridir" sözleriyle açıklamıştır.

İlk şiirlerini 1909 yılında Mercan İdadisinde kaleme alan Atay, edebi serüvenine 1910 yılında Servet-i Fünun dergisinde yayımladığı "Kenar-ı Kabrinde" ile başlamıştır.

Siyasi Yazılar ve Röportajlar

Atay, Tanın gazetesine gönderdiği protesto mektubuyla siyasi yazı hayatına adım atmış, döneminin önemli yazarları arasında yer almıştır. Akşam, Şehbal, Şair ve Yeni Mecmua gibi yayın organlarında fıkra ve makaleler yazmıştır. Özellikle "Günün Fıkrası" ile öne çıkmış ve geniş bir okuyucu kitlesi tarafından tanınmıştır.

Büyük Dönüşümün Şahidi

Cemal Paşa'nın özel katipliğini üstlenen Atay, Birinci Dünya Savaşı sırasında da önemli görevler üstlenmiştir. Ayrıca Anadolu Ajansı'nın kurucuları arasında yer alarak Türk medyasında önemli bir imza bırakmıştır.

Edebi Mirası

Atay'ın edebi eserleri arasında Bizim Akdeniz, Zeytindağı, Taymis Kıyıları, Ateş ve Güneş gibi birçok önemli çalışma bulunmaktadır. Gazete ve dergilerdeki yazılarıyla, Türkiye'nin siyasi ve toplumsal dönüşümüne tanıklık eden ve bu süreci kaleme alan Atay, 20 Mart 1971'de İstanbul'da vefat etmiştir.